Po plazu v Kokri občina od države zahteva pojasnila, kaj bo z uničenimi hišami

Slovenija 26. Jul 202417:43 0 komentarjev
Plaz v vasi Kokra, julij 2024
Plaz v vasi Kokra (Foto: Denis Sadiković/N1)

Po zemeljskem plazu, ki je pred tednom dni prizadel del vasi Kokra, se je vodstvo preddvorske občine danes sestalo s predstavniki pristojnih državnih organov glede nadaljnjih intervencijskih del in sanacije. Intervencija bo predvidoma potekala še ves prihodnji teden. Hkrati pa bo steklo snovanje celovite sanacije in ukrepov za zaščito vasi.

Kot je po sestankih s pristojnimi v izjavi za medije povedal preddvorski župan Rok Roblek, so danes prejeli kar nekaj odgovorov in zagotovil v zvezi z deli v Kokri. Tako so od direkcije za vode prejeli zagotovilo, da bodo struga očistili od 600 do 800 metrov od sotočja oziroma preliva Neškarjevega grabna v Kokro. Koncesionar bo dela izvedel v prihodnjih dneh in tako zagotovil pretočnost struge.

“Hkrati bomo lahko predvidoma ob koncu naslednjega tedna sanirali vodooskrbo, ki jo trenutno zagotavljamo preko gasilcev, ker je zajetje tako globoko zasuto, da do njega še ni mogoče dostopati,” je pojasnil župan.

Dogovorili so se, da takoj sestavijo poročilo o dogodku in naredijo prerez stanja za okvirno zasnovo nadaljnjih ukrepov in oceno investicije. “S tem dokumentom bomo, upam da do konca prihodnjega tedna, romali v državno tehnično pisarno, kjer bomo iskali predvsem odgovore njihove pristojnosti za nadaljnje ureditve,” je povedal Roblek.

Kokro je zasul plaz
Foto: Borut Živulović/BOBO

Pojasnil je, da tu ne gre samo za vas in lokalno infrastrukturo, temveč tudi za individualne objekte in za umeščanje v prostor. Želi si odgovorov, ali bodo za individualne hiše, ki so bile v celoti uničene, izplačana finančna nadomestila ali pa bo šlo za nadomestno gradnjo. “Odvisno od tega odgovora, se bodo nadaljevali pogovori s prebivalci in iskanje primernih nadomestnih zemljišč,” je povedal.

Regijski načrt zaščite in reševanja bo predvidoma veljal do konca tedna. Župan računa, da bodo z vsemi ekipami do ponedeljka uspeli vzpostaviti vsaj približno funkcionalno stanje območja in dostopnost tudi do oddaljenih kmetij. Po zaključku regijskega načrta pa bo še vedno aktiviran občinski, saj občino čaka še kar nekaj del. Med njimi sta zagotovitev vodooskrbe in ureditev nekatere druge infrastrukture, vključno s poškodovanimi mostovi in daljnovodi.

Treba bo pripraviti zasnovo celovite sanacije in ukrepov na vodotoku, da bi krajane zavarovali ne le pred vodami, temveč predvsem pred tem, kar prinašajo v vas.

Prejšnji petek pozno zvečer je hudournik izpod Kalškega grebena v dolino Kokre prinesel velike količine kamenja in peska, ki je poškodoval 10 hiš v zaselku Podlebelca. Štiri hiše so bile v celoti zasute. Hudournik je uničil tudi dostopno cesto do območja Suhadolnika in samotnih gorskih kmetij. Kot je ocenil preddvorski župan, škoda presega 2,5 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!