Po reviziji računskega sodišča Golob še zaupa Stojmenovi Duh in Boštjančiču

Slovenija 05. Sep 202419:24 9 komentarjev
Robert Golob
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in minister za finance Klemen Boštjančič v luči ugotovitev računskega sodišča glede predloga zaključnega računa lanskega proračuna še naprej uživata podporo premierja Roberta Goloba, so za STA sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Računsko sodišče je lanskemu državnemu proračunu v ta teden objavljenem revizijskem poročilu izreklo mnenje s pridržkom. Vladi so izdali tudi več priporočil.

Revizorji so med drugim ugotovili nepravilnosti pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani in nakupu prenosnih računalnikov za izposojo socialno šibkejšim skupinam, pa tudi pri porabi sredstev proračunske rezerve in na vrsti drugih področij.

Kljub ugotovljenim nepravilnostim na več področjih so revizorji vladi in ministrstvoma izdali le več priporočil, medtem ko so odzivno poročilo zahtevali samo od ministrstva za vzgojo in izobraževanje, ki mu med drugim vnovič očitajo, da so osnovnim šolam nakazovali dodaten denar za opravljene ure nesistematiziranih interesnih dejavnosti, čeprav v predpisih za to ni podlage.

Na tem ministrstvu so za STA danes navedli, da bodo revizijsko poročilo temeljito preučili in se nato odzvali nanj. Ob tem so poudarili, da pomanjkljivosti delno že odpravljajo z uvedbo razširjenega programa, ki ga je z letošnjim šolskim letom uvedlo 144 osnovnih šol, v celoti pa bodo pomanjkljivosti odpravljene, ko bodo ta program uvedle vse osnovne šole, torej s šolskim letom 2028/2029.

Se pa ob objavi revizijskega poročila stopnjuje pritisk predvsem na ministrico Emilijo Stojmenovo Duh. Medtem ko je računsko sodišče v reviziji ugotovilo, da ministrstvo pri poslu ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti, saj ni postavilo jasnih zakonskih podlag za razdelitev računalnikov, pa tudi, da ni jasno, na kakšen način je ministrstvo sploh določilo količino računalnikov, so dodaten element zgodbe dodale še danes objavljene ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije.

Ta je ministrstvu za digitalno preobrazbo izdala več priporočil, saj je pri nakupu 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov zaznala več korupcijskih tveganj. Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

Stojmenova Duh se bo v prihodnjih tednih po vloženi interpelaciji, ki so jo spisali v poslanski skupini SDS, že drugič v tem mandatu zagovarjala pred poslanci. Pri tem iz obeh manjših koalicijskih strank, ki ji že na prvem glasovanju marca letos niso izrekli podpore, tudi tokrat prihajajo skeptični glasovi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje