Po štirih mesecih stavke podpisan sporazum, a na upravne enote nikar ne hitite

Slovenija 05. Jul 202415:03 1 komentar
Podpis stavkovnega sporazuma med vlado in sindikati predstavniki zaposlenih na upravnih enotah
Podpis stavkovnega sporazuma med vlado in sindikati predstavniki zaposlenih na upravnih enotah. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vladna in sindikalna stran sta po skoraj štirih mesecih stavke na upravnih enotah podpisala stavkovni sporazum. Upravne enote bodo normalno začele delati v ponedeljek, a sindikati ljudem svetujejo, da z obiskom upravnih enot — če ne gre za nujno zadevo — raje počakajo še kakšen dan. Še vedno je namreč pričakovati gnečo.

Dnevi, ko smo pred številnimi upravnimi enotami gledali dolge kolone ljudi, ki so — da bi prišli na vrsto — čakali tudi več ur, se končujejo. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragan Stanković sta namreč skupaj z ministrom za javno upravo Francem Propsom podpisala stavkovni sporazum.

Slednji je ob podpisu izrazil zadovoljstvo in hvaležnost obema pogajalskima stranema. “Tako bomo lahko v največji možno meri spet zagotovili normalne delovne procese, državljani pa bodo lahko dobili storitve, ki jih država na upravnih enotah zagotavlja.”

Ob tem se je sindikalna stran državljanom za vse nevšečnosti, ki jih je stavka povzročila, opravičila. Verk je poudaril, da je “to pač sindikalni boj”, Stanković pa je pojasnil, da se je dogajalo, da so zaposleni odhajali na boljše plačana delovna mesta, število prihodov pa ni sledilo številu odhodov. “Posledično so bili obstoječi zaposleni še bolj obremenjeni in padli smo v začaran krog,” je opozoril.

Stavka na upravnih enotah
Ljudje pred ljubljansko upravno enoto čakajo več ur. (Foto: N1)

Po njegovih besedah je stavka vladno stran opozorila, da upravne enote niso samoumevne, temveč gre za sistem, v katerega je treba vlagati. Čeprav so kot prvi svoje stavkovne zahteve predstavili na ljubljanski upravni enoti, so se ji kmalu pridružili tudi zaposleni iz drugih koncev države. “To se mi zdi dodana vrednost. Torej, da smo se povezali, bolje spoznal in delovali skupaj. Upam, da bomo to energijo sodelovanja obdržali še naprej,” je povedal Stanković.

Obe strani sta se s podpisom sporazuma zavezali, da se bodo aktivnosti, ki jih sporazum predvideva, nemudoma začele. Gre za dodeljevanje denarja za povečan obseg dela in pospešeno reševanje zaostankov.

To konkretno pomeni, da bo delo preko normativov po novem finančno ovrednoteno. “Na okencih upravnih strank sprejmemo določeno število strank. Kar bo nad tem, bo plačano. Enako velja pri upravnih postopkih,” je dejal Stanković.

Kakšna bodo merila za izplačevanje povečanega obsega dela, bo določila posebna skupina, ki jo bodo sestavljali predstavniki ministrstva za javno upravo in konference sindikatov upravnih enot. Obenem bo začela delovati še druga stalna skupina, ki pa bo pripravljala predloge za bolj optimalno delo upravnih enot. Zaznavala bo težave na terenu in tako skušala preprečiti, da se ponovi situacija, v kateri so se zdaj znašli tako zaposleni kot tudi stranke. Sestavljali jo bodo predstavniki zaposlenih na upravnih enotah, načelniki oziroma načelnice in predstavniki ministrstva za javno upravo.

Sporazum prav tako določa, da je stavka na upravnih enotah, ki je potekala od 13. marca, plačana.

Stavka bo prekinjena v ponedeljek, Verk pa ljudem svetuje, da z obiskom upravnih enot — če ne gre za nujno zadevo — raje počakajo še kakšen dan. Še vedno je namreč pričakovati gnečo.

V razbremenjevanje upravnih enot tudi z interventnim zakonom

Minister za delo Luka Mesec je po torkovem sestanku koalicije napovedal, da se bo vlada reševanja čakalnih vrst in nerazrešenih primerov lotila z interventnim zakonom.

Vlada je predlog interventnega zakona potrdila na četrtkovi seji in ga po nujnem postopku poslala v državni zbor. Vladni govorec, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je po seji vlade izrazil pričakovanje, da bodo poslanci zakon potrdili konec prihodnjega tedna.

Upravna enota Ljubljana, stavka
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Poglavitna rešitev v predlogu zakonu se nanaša na razbremenitev upravnih enot. To bi dosegli s tem, da bi upravnim enotam začasno odvzeli krajevno pristojnost za izdajo dovoljenj za delo in bivanje za tujce. S tem bi razbremenili predvsem zaposlene na okencih za tujce na ljubljanski in mariborski upravni enoti, saj bi tujci, ki imajo prijavljeno bivališče ali so zaposleni v podjetjih v Ljubljani in Mariboru, omenjene vloge začasno lahko vlagali tudi na drugih oziroma manjših upravnih enotah, po novem pa tudi na enotah zavoda za zaposlovanje.

Arčon je med rešitvami iz interventnega zakona, ki bo veljal do konca septembra, izpostavil tudi poenostavitve postopkov pridobivanja delovnih dovoljenj za tujce. “Delavcem iz drugih držav, ki so oddali vlogo za dovoljenje za bivanje, ne bo več treba čakati na izdajo dovoljenja za delo, ampak bodo lahko takoj začeli delati pri delodajalcu,” je pojasnil Arčon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje