Po uporu kmetov ministrstvo popustilo: Po novi cesti tudi s traktorji

Slovenija 17. Jul 202414:13 10 komentarjev
Protest kmetov ob odprtju novega cestnega odseka med Hotemažami in Britofom. (Foto: N1)

Potem ko so kmetje zaradi prepovedi vožnje s traktorji po novem cestnem odseku med Hotemažami in Britofom protestirali, nato pa še odstranili znake in jih nesli pred ministrstvo za infrastrukturo, jim je to zdaj vendarle prisluhnilo. Predvidoma avgusta se bodo lahko po novi cesti zapeljali tudi traktoristi.

V začetku meseca so v Kranju slavnostno odprli nov cestni odsek med Hotemažami in Britofom, ki so ga nestrpno pričakovali domala vsi občani. A odprtje ni minilo brez zapletov. Še preden je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek simbolično odmaknila znak za zaporo, se je na novo cesto s svojimi traktorji protestno pripeljalo več deset okoliških kmetov.

Na novem cestnem odseku je namreč vožnja s traktorji prepovedana.

Kmet Matej Pičman je takrat opozoril, da je največja težava te prepovedi v (ne)varnosti vožnje skozi vasi. “Voziti se moramo po vaseh, kjer so pešci, šolarji, skiroji, kolesa … Skozi Milje — Visoko še niso narisali nove kolesarske steze, ampak jo bodo. In mi naj se s temi stroji vozimo po vaseh – kdo bo rekel, da je to varno? To ni varno. Zdaj so postavili znak ‘prepovedano za traktorje’. Kje naj pridemo na Primskovo, kje naj pridemo čez avtocesto,” je spraševal pristojne.

Teden kasneje so se po novi cestni povezavi znova zapeljali, ob tem pa odstranili prometne znake, ki prepovedujejo vožnjo s traktorji in kolesi. Slednje so prinesli na ministrstvo za infrastrukturo v Ljubljano, kjer so želeli svoje mnenje predstaviti vodstvu ministrstva. Ker sogovornika niso dobili, so znake pustili pred vhodom na ministrstvo.

Odprtje nove ceste
Foto: N1

A zdaj so jim predstavniki ministrstva vendarle prisluhnili. Kot so sporočili iz ministrstva za infrastrukturo, so na sestanku predstavnikom Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije predstavili ugotovitve celovite preverbe na območju omenjene ceste. Preverba je pokazala, da je na novem odseku Hotemaže — Britof odprava prepovedi vožnje s kmetijsko mehanizacijo smiselna. Traktorji se bodo po novem odseku lahko zapeljali predvidoma v začetku avgusta, “saj je potrebno poenotenje prometnega režima na celotnem odseku 1107, Preddvor — Kranj”.

“Daljinskega prometa s kmetijsko mehanizacijo na navedeni relaciji namreč ni veliko, ugotavlja preverba, poleg tega je na eni od primerljivih obvoznic dovoljen promet kmetijske mehanizacije. S preusmeritvijo prometa kmetijske mehanizacije bo zmanjšan tudi hrup v naselju, povečana pa bo prometna varnost najbolj ranljivih udeležencev v prometu,” so zapisali po sestanku.

Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je odločitev ministrstva pozdravil. “Ministrstvo za infrastrukturo je hitro in učinkovito pristopilo k rešitvi težave, kar pozdravljamo. Kmetje bodo lažje dostopali do svojih zemljišč, za kar smo si prizadevali ob otvoritvi odseka, poleg tega pa bo povečana varnost v prometu, na kar smo prav tako opozorili.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje