Po uskladitvi bo vlada obravnavala predlog zakona o plačah v javnem sektorju

Slovenija 26. Sep 202407:24 0 komentarjev
podpis izjave o stopnji usklajenosti predloga novega plačnega zakona, sindikati, vlada, Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada bo obravnavala predlog zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. Za dosego cilja, ki je vstop v prenovljen plačni sistem s 1. januarjem 2025, pa vlado in sindikate čaka še kar nekaj dela.

Tako na vladni kot sindikalni strani so po sredinem podpisu izrazili zadovoljstvo in izpostavili, da gre za največjo prenovo sistema plač v javnem sektorju v zadnjih 15 letih ter da je že bilo opravljenega veliko dela. Obenem pa so opozorili, da še niso na cilju. Skleniti morajo še kolektivne pogodbe, s katerimi bodo med drugim določene nove, višje uvrstitve delovnih mest, kar je za javne uslužbence bistvenega pomena.

V sam zakon je vključena nova plačna lestvica in tudi plače funkcionarjev, ki niso bile predmet usklajevanj s sindikati. Finančni minister Klemen Boštjančič pa je v torek napovedal, da bodo za vladne funkcionarje predlagali, da se njihove plače ne uskladijo do naslednjega mandata.

Vlada bo na seji med drugim obravnavala tudi predlog novele zakona o sistemu jamstva za vloge, s katerim zvišuje ciljno raven sklada za jamstvo vlog oziroma obsega sredstev, s katerimi mora sklad razpolagati do konca leta 2030. “S tem bomo prispevali k zmanjšanju tveganj v primeru stečaja banke ali hranilnice in ohranjanju zaupanja javnosti v stabilnost in trdnost bančnega sistema,” so pojasnili v sporočilu o seji vlade.

Prav tako je na dnevnem redu predlog sprememb zakona o nadzoru državne meje. Predlagane spremembe sledijo dejstvu, da policija s 1. januarjem 2023 ne opravlja več mejne kontrole na kopenskih mejah s sosednjimi državami in da je uveden začasni ponovni nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko. Ureja tudi finančno nadomestilo občinam zaradi uvedbe začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah, so še pojasnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!