Podelili državne nagrade na področju šolstva

Slovenija 04. Okt 202420:27 0 komentarjev
podelitev državnih nagrad na področju šolstva
Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Pred svetovnim dnevom učiteljev, ki ga obeležujemo 5. oktobra, so v Cankarjevem domu podelili 11 državnih nagrad, od tega šest za izjemne dosežke in pet za življenjsko delo na področju šolstva.

Zbrane je nagovoril premier Robert Golob, ki se je učiteljem zahvalil za njihovo delo in izpostavil, da je znanje ena od prioritet te vlade.

Predsednik vlade se je kot slavnostni govorec na prireditvi učiteljem “tudi kot oče” zahvalil za njihovo požrtvovalno delo, kakovostno izobraževanje, vzgojne prijeme in da otroke učijo spoštljivih odnosov.

Znanje je ena od prioritet vlade, o kateri niso dosti govorili, ker so najprej želeli rezultate, je dejal premier. To usmeritev bodo podkrepili tudi s finančnimi sredstvi in konkretnimi zakonskimi ukrepi, ki se pripravljajo. “Verjamem, da bodo v naslednjih šestih mesecih vsi v celi verigi šolskega sistema tudi vpeljani,” je dejal. Zavedajo se, da je potrebna tudi prenova šolskega sistema z vidika učnih programov in tudi ta del že poteka, je zagotovil.

Ob tem je izpostavil še prenovo plačnega sistema, ki jo je po 15 letih “ta vlada sprejela in izpogajala s sindikati”. “Vsi boste dobili višje plače,” je dejal, ob tem pa poudaril še, da nihče več ne bo prejemal plače, nižje od minimalne. Skozi čas se bodo plače gibale navzgor, tudi če bo še prihajalo do pretresov zaradi visoke inflacije.

Zavedajo se pomanjkanja učiteljev in tega, da velik del učiteljev v naslednjih letih odhaja v pokoj, zato so v plačno prenovo vključili bolj “aktraktivne pogoje” za mlade. Bolj ambiciozni bodo tako hitreje napredovali, posebej pa bodo nagradili mentorstvo pri bolj izkušenih delavcih. Meni, da so s tem vzpostavili “prave motivatorje zato, da se bo sektor razvijal naprej, da bo tudi bolj cenjen med ostalim delom prebivalstva in da boste vi, vaše poslanstvo, ki ga danes opravljate s srcem in na srčni pogon, za to dobili tudi ustrezno priznanje družbe”, je sklenil. Ob tem pa je čestital nagrajencem.

Nagrade sta podelila minister za vzgojo in izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Darjo Felda in predsednik odbora za nagrade na področju šolstva Boris Aberšek.

podelitev državnih nagrad na področju šolstva
Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Nagrado za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva je prejel Aleš Žitnik, dolgoletni ravnatelj Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, ki je s svojo vizijo razvoja šolo dvignil med vodilne na področju opremljenosti z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in njene smiselne uporabe pri pouku.

Nagrado za življenjsko delo na področju srednjega šolstva je prejela profesorica latinščine in angleščine Katja Pavlič Škerjanc, ki je postavila temelje za latinščino na maturi in ustvarjala sistemske pogoje za razvoj pouka klasičnih jezikov, tudi programa klasična gimnazija.

Tudi učitelj matematike in nekdanji ravnatelj Gimnazije Kranj Franc Rozman je prejel nagrado za življenjsko delo na področju srednjega šolstva, za prispevek na področju mladinske raziskovalne dejavnosti.

Nagrado za življenjsko delo na področju visokega šolstva je prejela Tanja Urbančič, ki je bila več kot 20 let dekanja Poslovno-tehniške fakultete na Univerzi v Novi Gorici. Eden njenih najpomembnejših dosežkov je gradnja mostu med akademskim svetom in gospodarstvom.

podelitev državnih nagrad na področju šolstva
Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Alberto Scheriani je prejel nagrado za življenjsko delo na področju narodnosti. Na področju šolstva italijanske narodnosti deluje že 35 let in je s svojim delom trajno prispeval h kakovostnim, vsebinskim in sistemskim rešitvam šolstva narodnosti v Sloveniji.

Nagrado za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje je prejela ravnateljica Vrtca Zelena jama Katarina Alič, ki si vztrajno prizadeva za izboljšave in sistemske spremembe, ki bi pripomogle k višji kakovosti dela v javnih vrtcih. Prizadevala si je tudi za ohranjanje samostojnosti ljubljanskih vrtcev.

Nagrado za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva je prejel srednješolski učitelj na Šolskem centru Ptuj Ferdinand Humski. Njegovi izjemni dosežki vključujejo avtorstvo knjig, široko uporabljanih v šolstvu, pobude za državna tekmovanja, uvajanje inovativnih učnih pripomočkov in spodbujanje dijakov k ustvarjanju intelektualne lastnine.

Nagrado za izjemne dosežke na področju visokega šolstva je prejela prodekanja na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem Silva Bratož, ki je nosilka in izvajalka številnih predmetov s področja angleškega jezika in didaktike zgodnjega učenja angleščine tako v Sloveniji kot v tujini.

Nagrado za izjemne dosežke na področju izobraževanja odraslih je prejela Natalija Žalec, ki je razvila Center za mlajše odrasle, s katerim je postavila temelj celovite andragoške obravnave mlajših odraslih.

Nagrado za izjemne dosežke na področju posebnih potreb je prejela izredna profesorica specialne pedagogike Vanja Riccarda Kiswarday. Med drugim je oblikovala individualizirane načrte pomoči za otroke, da so po bolnišničnem zdravljenju čim uspešneje vnovič vključeni v vsakdanje življenje. Aktivno soustvarja tudi študijski program inkluzivne pedagogike.

podelitev državnih nagrad na področju šolstva
Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Nagrado za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva je prejel profesor glasbene umetnosti Ambrož Čopi. Med drugim je pobudnik in organizator odmevnega mednarodnega koncertnega cikla instrumentalne in vokalne glasbe Simfonic voices.

Nagrade Republike Slovenije, najvišje nagrade na področju šolstva se podeljujejo od leta 1966, ko so nagrade podeljevali pod imenom Žagarjeve nagrade.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!