Podjetji Inplast in Plus plast v stečaj. Kaj storiti, če vam dolgujeta denar?

Slovenija 15. Okt 202414:54 2 komentarja
Podjetje Inplast okna in vrata
Podjetje Inplast okna in vrata. (Foto: Denis Sadiković/N1)

V začetku oktobra je celjsko okrožno sodišče začelo stečaj podjetja Plus plast, dva tedna kasneje pa še stečaj podjetja Inplast okna. Obe podjetji sta v medijih postali znani po tem, ko so kupci naročili okna in vrata, zanje plačali 100-odstotni avans, nato pa zaman čakali na dostavo in monterje. Na telefon se razočaranim kupcem ne javlja nihče, telefonska številka in elektronski naslov pa ostajata nedosegljiva tudi za stečajno upraviteljico. Kaj storiti, če vam podjetji dolgujeta denar?

V zadnjih tednih smo na N1 večkrat poročali o razočaranih kupcih, ki so imeli težave s podjetjema Plus plast in Inplast okna iz Celja. Podjetje je ponujalo velik popust, brezplačno izmero in celo hitri kredit, a zahtevalo 100-odstotni avans, ki so ga stranke tudi plačale. A številnih monterji niso obiskali, kupci pa so tako ostali praznih rok.

Pred dvema tednoma je na potencialno sporno prakso podjetja opozoril tudi tržni inšpektorat. “V zadnjih dneh smo namreč prejeli več prijav potrošnikov glede podjetja Inplast okna, d. o. o., iz katerih izhaja, da podjetje zamuja z izpolnitvijo obveznosti, hkrati pa se ne odziva na telefonske klice in poslana elektronska sporočila. Glede na te informacije obstaja možnost, da potrošniki blaga ali storitev po plačilu avansa ne bodo prejeli, prav tako pa bi lahko bilo oteženo vračilo avansa,” so opozorili potrošnike. Previdnost svetujejo tudi pri poslovanju s podjetjem Plus plast.

Obe podjetji sta zdaj pristali v stečaju: podjetje Plus plast 2. oktobra, podjetje Inplast okna pa v ponedeljek, torej 14. oktobra, so prve poročale Finance.

Številka in elektronski naslov nedosegljiva tudi za stečajno upraviteljico

Za stečajnega upravitelja Inplasta je bil imenovan Jurij Klešnik, za upraviteljico Plus plasta pa Anita Kodba, ki je za N1 povedala, da ji s poslovodstvom – direktorica in lastnica je bila Melita Zupanc – še ni uspelo vzpostaviti kontakta.

Po njenih besedah sta namreč telefonska številka in elektronski naslov nedosegljiva. “Pisno vabilo na izvedbo primopredaje pa še ni bilo vročeno. Poslovno in računovodsko dokumentacijo je upravitelju dolžno izročiti bivše poslovodstvo, ki pa se vabilu na izvedbo primopredajnega sestanka še ni odzvalo,” je dejala.

Pojasnila je, da je iz prostorov v Celju, kjer je podjetje imelo razstavni salon, arhiv prevzel dokumentacijo, a je bila ta le tehnične narave. Šlo je za naročila in reklamacije. “Računovodske dokumentacije tam ni bilo.”

Spomnimo: poslovni register kaže, da je blagovno znamko Inplast najprej tržilo podjetje Plus plast, katerega lastnica in direktorica je bila Zupanc. Tudi spletna stran — ki je konec septembra izginila — je sodeč po poslovnih bazah za obe podjetji enaka.

Podjetje Inplast okna in vrata
Razstavni salon podjetja Inplast okna in vrata. (Foto: Denis Sadiković/N1)

Na treh bančnih računih podjetja Plus plast so se letos spomladi začele blokade. Zakaj, uradno ni znano, je pa podjetje pristalo na seznamu davčnih neplačnikov Finančne uprave RS (Furs). Poleti je Plus plast vse tri bančne račune zaprl, podjetje pa do nedavnega po podatkih v Ajpesu ni imelo bančnega računa, ki ga mora sicer po zakonu o davčnem postopku imeti vsako podjetje v Sloveniji. Nov bančni račun je odprlo 3. oktobra, torej dan po začetku stečajnega postopka.

Lani poleti je nastalo podjetje Inplast, katerega edini lastnik in direktor je Klavdijo Sivka. A več znakov kaže, da sta podjetji — in lastnika — povezani. Kontaktni naslov je enak, ob odprtju novega razstavnega salona v Celju maja lani pa je bila Melita Zupanc zbranim predstavljena kot direktorica, čeprav je to — kot rečeno — uradno Klavdijo Sivka. Na povezanost podjetij je potrošnike opozoril tudi tržni inšpektorat.

Zaradi suma poslovne goljufije podjetje Inplast okna preiskuje policija. Podjetje je pod drobnogledom tržnih inšpektorjev in inšpektorjev za delo.

Do kdaj lahko upniki prijavijo svoje terjatve?

Upniki podjetja Plus plast lahko svoje terjatve na celjsko okrožno sodišče prijavijo do 2. januarja, upniki podjetja Inplast okna pa do 14. januarja 2025.

To lahko storijo osebno na vložišču sodišča ali pa prijavo terjatve pošljejo po pošti. Prijava mora vsebovati opravilno številko in podatke o upniku — torej ime, naslov stalnega prebivališča … Prijava mora vsebovati še zahtevek za priznanje terjatve z zneskom glavnice terjatve. Več informacij lahko najdete tudi na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije in Zbornice upraviteljev Slovenije.

Po besedah stečajne upraviteljice Anite Kodba je bila do zdaj prijavljena ena terjatev, obseg premoženja stečajnega dolžnika in posledično stečajna masa pa še nista znana.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje