“Podražitev goriv bo prizadela slehernega Slovenca”

Gospodarstvo 30. Apr 202214:43 > 15:21 2 komentarja
denar
Denis Sadiković/N1

Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Peter Pišek opozarja, da bodo višje cene pogonskih goriv, zvišale se bodo jutri, prizadele prav vsakega Slovenca, saj da je "neizogibno, da zaradi višjih cen bencina in dizla sledi tudi podražitev osnovnih surovin in življenjskih potrebščin."

“Takoj po prvem maju bodo morali vsi prevozniki poklicati svoje kupce in jim povedati, da dvigujejo svoje cene,” se je na jutrišnji dvig cen pogonskih goriv za N1 odzval predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Peter Pišek.

Poudarja, da bodo morali prevozniki višje cene goriva nujno upoštevati, ko bodo svoje storitve zaračunavali naprej, sicer, pravi Pišek, “lahko komu že kratkoročno grozi stečaj. Naš sektor krvavi, na rano smo dali zadnji obliž,” je dejal.

Pišek navaja, da se približno 10-odstoten dvig cen goriva v transportu običajno prevede v triodstoten dvig cen storitev, ki pa vpliva na končno ceno izdelka. Tako bodo višje cene goriva po njegovih besedah najbolj plačali prebivalci in gospodarstvo.

“Vse bo šlo gor. Nafta, derivati so generator dviga cen celotnega sistema proizvodnje, surovin in končno tudi potrošniške košarice. To vsekakor ne bo v redu. Industrija bo to plačala pri gorivu in surovini, mi pri gorivu, ljudje pa v končnem produktu,” je dejal in dodal: “Na koncu bo pač dražja potrošniška košarica – za nekje deset ali dvajset odstotkov.”

Kot smo poročali, je vlada Janeza Janše v petek sklenila, da ne bo podaljšala uredbe o najvišji prodajni ceni pogonskih goriv. Cene naftnih derivatov se bodo tako znova prosto oblikovale na trgu. Po izračunih Financ se nam lahko že jutri obeta rekordna podražitev. Za liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina bi lahko odšteli več kot 1,6 evra, za liter dizla pa kar 1,8 evra.

Zaradi napovedane podražitve, je danes na nekaterih bencinskih črpalkah po državi, že zmanjkalo dizla. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Pišek sicer predvideva, da bomo za liter nafte že kmalu odšteli še več, celo 1,90 evra in dodaja, ne razume, zakaj vlada regulacije cen pogonskih goriv ni podaljšala. Vlada je odločitev utemeljila tudi rekoč, da so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale. “To bi rad verjel, ampak ne verjamem, da se je situacija stabilizirala. Če veste, da je hujše, kot je bilo prejšnji mesec, potem se ni stabilizirala. Rad pa bi verjel, zato bom počakal še kakšen mesec ali dva,” je za N1 dejal Pišek.

V Petrolu na vprašanje, za koliko bodo dvignili cene, odgovarjajo, da sprememb cen pogonskih goriv ne sporočajo vnaprej. “Lahko pa povemo, da bodo te po sprostitvi cen nekoliko višje od trenutnih, primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem. Trenutno veljavne regulirane cene namreč ne odražajo realnih cen, kar je razvidno tudi v primerjavi s posameznimi cenami med državami EU,” so pojasnili.

V Avstriji po podatkih AMZS liter 95 oktanskega bencina stane 1,72 evra, liter dizla pa 1,83 evra. Na Hrvaškem liter 95 oktanskega bencina stane 1,65 evra, liter dizla pa 1,73 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje