Pogajanja z javnim sektorjem se nadaljujejo: je dogovor mogoč še to poletje?

Slovenija 03. Jul 202419:55 1 komentar
Nadaljevanje pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah v javnem sektorju se bodo v tem in prihodnjem tednu. Cilj je, da se o ključnih vprašanjih uskladijo pred poletnimi dopusti.

Pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah v javnem sektorju se bodo na različnih ravneh nadaljevala tudi v tem in prihodnjem tednu. Kjer so še narazen, bodo poskušali zbližati stališča.

Vodja vladnih pogajalcev, finančni minister Klemen Boštjančič, je po današnjih krovnih pogajanjih pojasnil, da je bilo današnje srečanje namenjeno predvsem informiranju, do kjer so prišli na pogajanjih, ki potekajo na različnih ravneh, in sicer po posameznih plačnih stebrih, v ožji pogajalski skupini in delovni skupini za pripravo novega plačnega zakona.

“Šlo je predvsem za informiranje, kje smo, kakšni so napredki in kje še ostajajo razlike. Dogovorili smo se, da v naslednjih dneh, torej tem in v začetku naslednjega tedna, na vseh teh omenjenih ravneh opravimo še najmanj en krog pogovorov ter poskušamo še bolj zbližati stališča tam, kjer smo narazen,” je dejal Boštjančič.

Nadaljevanje pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

“Upamo, da pridemo čim bližje oz. tako daleč, da bomo potem lahko šli tudi v preverjanje tako na sindikalni kot konec koncev tudi na vladni strani, ali smo dovolj blizu, da je tisto, kar vidimo na koncu tunela, res luč, kot je bilo danes malo v hecu večkrat omenjeno,” je dodal Boštjančič.

O podrobnostih minister javno ne želi govoriti, ker bi to vodilo v špekulacije, kar po njegovih besedah ne pripomore k zaključevanju. Je pa ocenil, da so prišli precej daleč. A, kot pravi, dogovor bo, ko bo ta celovit, “ko bomo prišli do konca, bomo takrat odpirali šampanjce”.

Minister je pojasnil, da so na vseh ravneh pogajanj še vedno nekatera odprta vprašanja. Med njimi sta časovnica implementacije tega, kar se bodo dogovorili, oz. dinamika izplačil in usklajevanje plač z inflacijo. Po oceni vodje konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja so pri prvem naredili pomembne korake naprej, medtem ko so bili pri vprašanju inflacije nekoliko manj uspešni.

“Če želimo, da bi nov plačni sistem stopil v veljavo s 1. januarjem, je časa izjemno malo”

Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek pa je kot dva sklopa, kjer bo potrebnega največ napora, poleg vsebin, ki jih obravnavajo v okviru ožje pogajalske skupine, izpostavil tudi dogovor o nekaterih delovnih mestih v okviru stebrnih pogajanj.

Nadaljevanje pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Danes je bilo precej jasno povedano, da če želimo, da bi nov plačni sistem stopil v veljavo s 1. januarjem 2025, je časa izjemno malo, je dejal Počivavšek. Štrukelj pa je poudaril, da je na pogajalcih, da še pred poletnimi dopusti naredijo kar največ, kar je možno. Če se ne bodo dogovorili o vsem, pa morajo poskusiti priti do konca jeseni.

Po Počivavškovem mnenju je razumljivo in pričakovano, da so določena vprašanja še ostala neusklajena, “nenazadnje v vsakih pogajanjih ostajajo na koncu odprte tiste najtežje zadeve, ki jih je treba uskladiti, in nič drugače ni tudi v teh pogajanjih”. Pričakujejo pa, da se bodo v naslednjih dneh zgodila še dodatna zbližanja.

Počivavšek meni, da bi o nekaterih ključnih točkah lahko dosegli dogovor. Ocenjuje pa, da vsega pred dopusti ne morejo narediti, uskladiti morajo namreč še kar nekaj aktov in nenazadnje tudi pripraviti krovni dogovor, ki vedno spremlja zaključek pogajanj. A kot je izpostavil, bi bilo pomembno že to, da pri tistih glavnih točkah, ki so pomembne za eno in za drugo stran, pridejo tako daleč, da lahko rečejo, da se zdaj pretežno ukvarjajo še z omenjenim dogovorom in operativno izvedbo same implementacije.

Na krovni ravni, kjer sodelujejo predstavniki vseh reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, naj bi se znova sestali v četrtek prihodnji teden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje