Pogodba podpisana, mariborska fakulteta za zdravstvene vede se širi

Slovenija 27. Jun 202419:34 0 komentarjev
Fakulteta za zdravstvene vede Maribor
Foto: @Fakulteta za zdravstvene vede/FACEBOOK

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič in dekanica te fakultete Mateja Lorber so danes podpisali pogodbo za financiranje širitve fakultete za zdravstvene vede, ki bo izvedena v dveh fazah. Minister se nadeja, da se bo našel denar tudi za širitev mariborske medicinske fakultete.

Fakulteto za zdravstvene vede Univerze v Mariboru, ki se že nekaj let sooča s prostorsko stisko, bodo obnovili in zgradili prizidek. Za to bo univerza v okviru zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo dobila 12 milijonov evrov. Obe gradbeni fazi naj bi bili izvedeni do konca leta 2027.

“Investicije v visoko šolstvo so ključne za dolgoročni gospodarski in družbeni razvoj, saj spodbujajo inovacije, ustvarjajo visoko usposobljeno delovno silo in omogočajo napredek v znanju in tehnologiji,” je ob današnjem podpisu pogodbe za (so)financiranje izvedbe projekta dejal rektor Zdravko Kačič.

V obstoječih prostorih fakultete po besedah dekanice Mateje Lorber ob povečanih potrebah po kadru ne morejo slediti željam po povečanju vpisa, saj se fakulteta že sedaj sooča s prostorsko stisko. Objekt je potreben obnove za kakovostno opravljanje tako izobraževalne kot raziskovalne dejavnosti, predvsem se kaže potreba po sodobnem simuliranem kliničnem okolju za pridobivanje praktičnih izkušenj študentov.

Podpis pogodbe o širitvi Fakultete za zdravstvene vede Maribor
Foto: @Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije/gov.si

V prvi fazi bodo zgradili prizidek na severni strani obstoječega objekta fakultete, torej pri novo zgrajeni Zdravstveni postaji Magdalena. Tu bodo uredili predavalnice in prostore za osebje. V drugi fazi se bodo lotili obnove najstarejšega dela obstoječega objekta, kjer bodo uredili prostore za simulacije kliničnega okolja.

“Dejstvo je, da v zadnjih letih poudarjamo težave pri izobraževanju kadrov na področju zdravstvenih ved in medicine. Izredno me veseli, da smo naredili korak naprej in začeli s temi investicijskimi projekti,” je dejal minister in spomnil na podobni investiciji na univerzah v Ljubljani in na Primorskem.

Univerza v Mariboru se poteguje tudi za sredstva za širitev medicinske fakultete. Prvi projekt, ocenjen na okoli 100 milijonov evrov, naj bi izvedli na zemljišču v t. i. železniškem trikotniku v Mariboru. “Upam, da bomo kmalu definirali tudi način financiranja medicinske fakultete,” je dejal minister Igor Papič. “Je pa pred nami seveda še zahtevni postopek priprave gradbene dokumentacije,” je opozoril.

Tudi v tem primeru gre za investicijo, ki naj bi se izvedla na osnovi zakona o investicijah v zdravstvu, zato ima ključno besedo ministrstvo za zdravje. “Seveda se je treba sporazumno dogovoriti, kako začeti to investicijo,” je dejal minister. Razpoložljiva sredstva po njegovih navedbah ne zadoščajo za vse potrebe v državi. “Dogovarjamo se, da projekt ne bo padel, da bomo zagotovili teh 100 milijonov evrov za potrebe medicinske fakultete v Mariboru,” je dodal.

“Dejstvo pa je, da je treba pripraviti projektno dokumentacijo in to bo tudi še nekaj časa trajalo. Po moji oceni težko, da boste v Mariboru začeli te projekte pred letom 2026, zaradi gradbenega dovoljenja, zaradi ureditve celotne dokumentacije in tako naprej,” je še povedal minister Papič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!