Pogoj PCT: poiskali smo odgovore na vaša vprašanja

Koronavirus 13. Sep 202116:45 > 19:15 3 komentarji
Preverjanje PCT
Žiga Živulović/BOBO

En odlok, tisoč vprašanj. Za vas smo poiskali odgovore o (ne)izpolnjevanju pogoja PCT. Med njimi je tudi zelo zanimivo vprašanje, ali se grem lahko cepit v nakupovalno središče, če ne izpolnjujem pogoja PCT.

ALI LAHKO IZPOLNJEVANJE POGOJA PCT DOKAZUJEM S CEPILNIM KARTONČKOM ALI SMS SPOROČILOM O TESTIRANJU ALI POTREBUJEM QR-KODO?

V odloku je zapisano, da se izpolnjevanje pogoja PCT dokazuje z verodostojno listino. Ob tem morate dokazati istovetnost, zato bodo morda kje poleg potrdila pogledali tudi vaš osebni dokument. SMS potrdilo o negativnem testu ni dovolj, pravijo na ministrstvu za zdravje. Velja pa natisnjeno potrdilo o testiranju, dokazilo o prebolelosti, cepilni kartonček ali digitalno EU covid potrdilo s QR-kodo (natisnjeno ali elektronsko). Podrobneje o tem v članku Preverjanje pogoja PCT: SMS ni dovolj.


KOLIKO ČASA VELJA TEST?

Za potrošnike oziroma za dostop do storitev velja hitri antigenski test (HAG) 48 ur, PCR test pa 72 ur. Za opravljanje dela test velja en teden.


V SLUŽBI IMAMO ORGANIZIRANO SAMOTESTIRANJE. ALI LAHKO GREM S TEM POTRDILOM V GOSTILNO?

Ne. Negativni rezultat samotestiranja velja le za opravljanje dela. Kot potrošnik morate imeti potrdilo o HAG ali PCR testu.


PREBOLEL SEM COVID. KATERO POTRDILO POTREBUJEM IN KOLIKO ČASA VELJA?

Potrdilo o prebolelosti se dokazuje s pozitivnim PCR testom. Velja 180 dni. Vlada ga je prejšnji teden podaljšala na 240 dni, a nato znova skrajšala na 180 dni. Spremembo vladni predstavniki utemeljujejo s tem, da je v veliki večini držav EU veljavnost potrdila o prebolelosti 180 dni.


ALI LAHKO PREBOLELOST DOKAŽEM S TESTOM PRISOTNOSTI PROTITELES?

Ne. Po besedah vladnih predstavnikov testi protiteles še niso standardizirani. Tako ugotavljanje prebolelosti sicer predvideva evropska uredba, nekatere države pa omogočajo dokazovanje na tej podlagi. “Ko bodo testi standardizirani, bomo tudi pri nas to omogočili,” je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.


IZ ZDRAVSTVENIH RAZLOGOV SE NE MOREM CEPITI. ALI BO TESTIRANJE ZAME BREZPLAČNO?

Da. Tistim, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti, zdravniki izdajo potrdilo. Strošek testiranja zanje krije država.


ALI GREM LAHKO BREZ PCT K ZDRAVNIKU?

Brez PCT greste lahko samo na urgenco, k zdravniku pa le, če spremljate otroka do 15. leta, ali osebo, ki ni sposobna skrbeti zase.


ALI GREM LAHKO BREZ PCT V ŽIVILSKO TRGOVINO ALI LEKARNO V TRGOVSKEM CENTRU?

Ne. Pogoj PCT bodo morali pristojni preverjati pri vhodu v trgovski center. Tako brez PCT ne boste mogli niti v živilske trgovine, lekarne in drogerije, če so te znotraj trgovskega centra.


ALI GREM LAHKO BREZ PCT NA BENCINSKI SERVIS?

Pogoj PCT bodo morali pristojni preverjati pri vhodu v bencinski servis. Če želite vstopiti, torej potrebujete PCT. Na nekaterih Petrolovih bencinskih črpalkah lahko gorivo plačate prek aplikacije ali spletne denarnice mBills, za kar ni potreben vstop v prodajalno. “Med rešitvami iz prejšnjih valov epidemije so prodaja skozi okence in posebne mobilne blagajne, ki jih postavimo zunaj, a tega ne moremo postaviti na vseh servisih po Sloveniji,” nam je dejal Aleksander Salkič s Petrola.


ALI GREM LAHKO BREZ PCT NA TRŽNICO?

Odvisno. Brez PCT lahko na tržnici kupite živilske izdelke, ne pa tudi vseh ostalih, na primer oblačil. To velja tako za pokrite tržnice kot za tržnice na prostem.


ALI GREM LAHKO BREZ PCT NA BANKO ALI POŠTO?

Ne. Lahko pa po opravkih pošljete svojega otroka, mlajšega od 12 let.


KAJ, ČE GREM NA VLAK ALI AVTOBUS BREZ PCT IN TO UGOTOVIJO MED VOŽNJO?

Izjema, zapisana v odloku, so učenci in dijaki, ki pri prevozu z javnim potniškim prometom ne potrebujejo PCT. Za vse ostale (razen za mlajše od 12 let), je pogoj PCT obvezen. Iz Ljubljanskega potniškega prometa so sporočili, da pričakujejo, da bodo izpolnjevanje pogoja PCT preverjali inšpektorji. Na Slovenskih železnicah še ne vedo, kako bodo ugotavljali izpolnjevanje pogoja PCT. Z izvajalci v javnem potniškem prometu so se danes sestali predstavniki ministrstva za infrastrukturo, podrobnosti bodo pojasnili jutri.


KAKŠNA JE KAZEN ZA KRŠENJE POGOJA PCT IN KDO JO PLAČA?

“Storitev se brez PCT ne sme zagotoviti,” je danes povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Če ne izpolnjujete pogoja PCT, vas torej varnostnik ne sme spustiti v trgovski center ali na prireditev, natakar pa vas ne sme postreči.

Globa za posameznika znaša od 400 do štiri tisoč evrov. Če vas gostinec ali drug ponudnik, ki bi to moral storiti, ne opozori na nujnost izpolnjevanja pogoja PCT, bo inšpektor obravnaval le njega. Če vas ponudnik opozori, a ga ne upoštevate, globo tvegate vi. Če predložite lažno potrdilo o izpolnjevanju pogoja, vas lahko inšpektor tudi kazensko ovadi. Več o tem lahko preberete v članku Pogoj PCT: lahko inšpektor oglobi tudi gosta?


ALI ZA OBISK MAŠE V CERKVI ALI DRUGEGA VERSKEGA OBREDA POTREBUJEM PCT?

Da, PCT je obvezen za vse, razen za otroke, mlajše od 12 let.


KAKO POTEKA SAMOTESTIRANJE ZA SLUŽBO IN KDO PREVERJA REZULTAT?

Samotestiranje mora organizirati delodajalec, ki mora delavcu tudi poslati evidenčni list za vodenje evidence o samotestiranju. “Zaposleni pride, pridobi test, se testira in to evidentira na list. Seveda vse to spremlja pooblaščena oseba delodajalca,” je na današnji novinarski konferenci opisal Franci Vindišar, državni sekretar na ministrstvu na zdravju.


ALI ME DELODAJALEC LAHKO ODPUSTI, ČE NE IZPOLNJUJEM POGOJA PCT?

Odgovor na to vprašanje je zapleten. V odloku je zapisano, da “zoper osebo /…/, ki ne izpolnjuje pogoja PCT, delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna ali uslužbenska razmerja, ter kolektivnimi pogodbami dejavnosti.” Več o tej dilemi si lahko preberete v članku Lahko delavec, ki ne spoštuje pogoja PCT, izgubi službo?


ALI SE GREM LAHKO BREZ PCT CEPIT V TRGOVSKO SREDIŠČE? ALI SE GREM LAHKO BREZ PCT CEPIT V ZDRAVSTVENI DOM? ALI SE GREM LAHKO BREZ PCT TESTIRAT, ČE TESTIRANJE POTEKA V NOTRANJIH PROSTORIH?

Z ministrstva za zdravje so nam na ta vprašanja odgovorili z “Da, seveda.”

 

Preberite več o novem vladnem odloku:

Predsednik združenja delodajalcev bi zamaknil začetek veljave PCT odloka
Pogoj PCT: kako po novem na bencinsko, v banko in gostilno
Kam bomo od srede še lahko šli brez PCT
PCT pogoj: kaj pravijo trije uspešni podjetniki
Trgovinska zbornica: Pričakujemo uvajanje obveznega cepljenja
Prebolevnikom vlada ponovno skrajšala pogoj PCT z osmih na šest mesecev
N1 STUDIO: “Lovimo še zadnje trenutke za prostovoljno cepljenje”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje