Pogosta napaka, ki jo skoraj zagotovo delate tudi vi, ko pošiljate sporočilo

Slovenija 15. Okt 202410:33 18 komentarjev
Tipkanje
Tipkanje (Foto: PROFIMEDIA)

Se za končnim pozdravom pred imenom pošiljatelja v pismih, dopisih, elektronski pošti in SMS-sporočilih zapiše vejica? Večina ljudi naredi napako.

Uporabnike družbenih omrežij je v zadnjih dneh presenetil izsek iz Metropolitanovega podkasta s kreativno direktorico na agenciji Luna\TBWA Medejo Kraševec Žnidarec, v katerem gostja pojasnjuje slovnična pravila odzdravljanja.

Dejala je, da se ravno pri končnem pozdravu najpogosteje pojavljajo napake, saj pisci pred svojim imenom postavljajo vejico. “Ko se podpisuješ v elektronski pošti in končaš z lep pozdrav, vsi dajo vejico, pa potem Medeja. Ta vejica pomeni, da Medeji želiš lep pozdrav,” je razložila v pogovoru.

Pod izsekom so se vsuli komentarji uporabnikov, ki pravilu kar ne morejo verjeti. Nekateri se sprašujejo tudi, kakšen način bi bil pravilen.

@metropolitan.si Kaj je najpogostejša slovnična napaka? 🤔 V naši novi podkast rubriki Metro Minutke smo se pogovarjali s kreativno direktorico na agenciji Luna\TBWA, Medejo Kraševec Žnidarec, ki je iznašla tudi izviren način, kako v privlačen format zapakirati svojo strast do slovničnih pravil. 🔗 Celoten pogovor vas čaka na MetroPLAY! #metrominutke #oglasevanje #kreativa #slovnica #metropolitansi #mestonavdiha #mestonavdihanoviczabave #podkast #danesposlusamo #slovenianpodcast #slovenija #slovenia ♬ original sound – Metropolitan.si

Zadevo smo preverili pri lektorici na N1, ki je potrdila, da v končnem pozdravu ne smemo pisati vejice. “Večina se res odloči za zapis – recimo ‘Lep pozdrav, Maja’ – kar je zagotovo posledica želje po zaznamovanju premolka, ki ga naredimo ob branju besedila. A pravopis pravi drugače oziroma za zdaj daje prednost različici brez vejice: torej ‘Lep pozdrav Maja’.”

Končni pozdrav
Končni pozdrav (Foto: N1)

Pojasnila je tudi, kakšen zapis je še pravilen. “Za vse, ki vam je zapis brez vejice tuj oziroma bi želeli uporabiti ločilo, uporabite piko ali pa klicaj: ‘Lep pozdrav! Maja’ ali ‘Lep pozdrav. Maja’.”

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje