Pograjc naj bi se od Janše preselil v Varšavo, Polak Petrič iz Tokia v Berlin

Slovenija 10. Mar 202217:25 > 17:53 1 komentar
Zunanje ministrstvo
Tina Kosec/BOBO

Razlog, da člani odbora za zunanjo politiko niso prejeli gradiva za ponedeljkovo sejo in je opozicija obstruirala predstavitev štirih kandidatov za veleposlanike, je nenamerna napaka v oddelku za delo z gradivi, je objavila predsednica OZP Monika Gregorčič. "To ne spremeni dejstva, da je imenovanje veleposlanikov tik pred volitvami nehigienično," poudarjajo v LMŠ. Med kandidati, ki se poslancem doslej še niso predstavili, sta po naših informacijah Bojan Pograjc, ki naj bi odšel v Varšavo, in Ana Polak Petrič, ki naj bi se iz Tokia preselila v Berlin.

“V oddelku je prišlo do nenamerne napake uslužbenke pri obveščanju in zaradi tega gradivo ni bilo pripravljeno.” Tako so na povpraševanje predsednice parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Monike Gregorčič, zakaj člani odbora niso pravočasno prejeli gradiva za ponedeljkovo sejo, odgovorili v oddelku državnega zbora za delo z gradivi in pošto ter se članom odbora opravičili.

Kot smo poročali, je imel OZP na ponedeljkovi zaprti seji na dnevnem redu predstavitev petih kandidatov za veleposlanike. Vendar pa so člani odbora gradivo prejeli šele pol ure po začetku seje in se torej na predstavitve niso mogli pripraviti. Vedeli niso niti, kdo so kandidati in na katera veleposlaniška mesta odhajajo.

Zato je bila levosredinska opozicija navzoča zgolj pri predstavitvi državnega sekretarja MZZ Gašperja Dovžana, “zaslišanje” katerega je bilo predvideno že na februarski seji in so torej poslanci gradivo prejeli že pred mesecem dni. Po naših informacijah je njegovo kandidaturo za veleposlaniško mesto pozitivno ocenilo osem poslancev, štirje člani iz vrst LMŠ, Levice in SAB pa so glasovali proti (predstavnika SD sta bila odsotna).

Predstavitve ostalih štirih kandidatov pa je levosredinska opozicija zaradi odsotnosti gradiva obstruirala, zato odločanje o njihovi primernosti za veleposlaniško mesto trenutno poteka na korespondenčni seji. Da bodo dobili zeleno luč, ni dvoma; v odboru imajo prepričljivo večino koalicijske stranke in njihovi podporniki.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Poleg predstavitve Dovžana so bile sicer na dnevnem redu ponedeljkove seje  še predstavitve generalnega sekretarja MZZ Jožefa Drofenika, ki odhaja na veleposlaniško mesto v Haag, generalne direktorice direktorata za zadeve EU Barbare Sušnik, ki se seli na čelo diplomatskega predstavništva v Bruslju, Tomaža Matjašca, ki je kandidat za veleposlanika v Rigi, in Nataše Bergelj, ki naj bi zasedla veleposlaniški položaj v Sofiji.

LMŠ: Napaka ne spremeni dejstva o nehigieničnosti imenovanj

Poslanec LMŠ Nik Prebil je  po ponedeljkovi seji ocenil, da je to, da niso prejeli gradiva, nedopustno. “Glede na to, da je gradivo v državnem zboru od 13. januarja, se ne moremo znebiti občutka, da so ga načrtno skrivali pred poslanci,” je povedal. Po današnjem obvestilu oddelka za delo z gradivi in pošto pa nam je dejal, da je očitno res prišlo do napake. To pa po njegovih besedah ne spremeni dejstva, “da je predsednica odbora gradivo imela več kot mesec dni pred sejo in bi torej lahko poskrbela, da ga člani OZP pravočasno dobimo”. V LMŠ tudi vztrajajo, da je imenovanje veleposlanikov tik pred volitvami nehigienično in da gre pri tokratni izbiri veleposlanikov za politično kadrovanje. “Večina kandidatov je povezanih s SDS – tudi tisti, ki so karierni diplomati,” je dejal Prebil.

Nik Prebil
Žiga Živulović jr./Bobo

Kot smo poročali, se je predstavitev prve šesterice kandidatov, ki bo v tujino odšla letos poleti, odvila že na februarski seji OZP. Tedaj so bili na seznamu državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan, ki odhaja za veleposlanika v Bratislavo, vodja kabineta ministra Logarja  Mihael Zupančič, ki se seli na čelo diplomatskega predstavništva v Köbenhavn, in generalni direktor direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko Jernej Müller, ki naj bi postal veleposlanik v Seulu. Predstavili so se tudi Sašo Podlesnik, ki se bo s čela kadrovske službe MZZ preselil za veleposlanika v Kairu, vodja sektorja za Afriko in Bližnji vzhod Natalia Al Mansour, ki naj bi odšla za veleposlanico v Abu Dabi, ter Matjaž Longar, ki se s čela veleposlaništva v Grčiji seli za veleposlanika v Rim.

Naslednja skupina kandidatov za veleposlanike naj bi se članom OZP predstavila čez dva tedna. Doslej se sicer v parlamentu še niso predstavili kandidati za pet veleposlaniških mest, ki se izpraznijo letos. Po naših informacijah naj bi bil kandidat za veleposlanika v Canberri Marko Ham, za veleposlanika v Teheranu Miha Erman, sedanja veleposlanica v Tokiu Ana Polak Petrič naj bi se preselila na čelo diplomatskega predstavništva v Berlin, svetovalko predsednika republike Boruta Pahorja Smiljano Knez pa omenjajo kot prihodnjo veleposlanico v Moskvi.

Vsi omenjeni so karierni diplomati, v politično kvoto pa naj bi sodil prihodnji veleposlanik v Varšavi. Kot kandidata za to mesto so najprej omenjali vodjo kabineta predsednika vlade Petra Šuhela. Na naše vprašanje, ali te informacije držijo, so nam iz Janševega kabineta odgovorili, da ne. Pri tem pa je zanimivo, da so za odgovor potrebovali kar enajst dni. Po besedah naših diplomatskih virov pa je zdaj znana končna odločitev premierja Janše, kdo bo zasedel veleposlaniški položaj na Poljskem. Šlo naj bi za brigadirja Bojana Pograjca, premierjevega državnega sekretarja za vojaške, obrambne in zunanje zadeve. Janšo in Pograjca sicer povezuje tudi ljubezen do plezanja. Tako lahko na spletni strani SDS zasledimo zapis o njunih preteklih skupnih plezalnih podvigih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje