Četrti val epidemije je tu. Krek svetuje vrnitev z dopusta do 15. avgusta

Koronavirus 20. Jul 202114:53 > 16:40 0 komentarjev
četrti val
Natalie Thomas/REUTERS

Minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nacionalnega inštituta Milan Krek sta opozorila, da se že nahajamo v četrtem valu epidemije. Krek je prav tako vsem dopustnikom svetoval, naj se vrnejo domov do 15. avgusta.

“Dejstvo je, da je četrti val tukaj. Številke danes so bistveno višje, kot so bile pred letom dni,” je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Dodal je, da si lahko predstavljamo odprto družbo brez pomembnih ukrepov le ob 75-odstotni precepljenosti starejših od 12 let.

“Vsi v Evropi ocenjujemo, da ob izjemno kužni delta različici koronavirusa zgolj 60- do 65-odstotna precepljenost ne bo dovolj,” je še poudaril Poklukar ter ponovno pozval k temu, da vseevropsko združeno pristopimo h kampanji za cepljenje.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je prav tako poudaril, da nam četrtega vala ni treba več čakati, saj nas je že dohitel. Konec junija, začetek julija smo imeli konec tretjega vala, od takrat pa številke okužb strmo rastejo, kar pomeni, da se nahajamo v četrtem valu.

“Glede na to, koliko smo precepljeni, takšen bo rezultat,” je še poudaril Krek in dodal, da se bo sedaj videlo tudi koliko smo se v preteklih valovih naučili skrbnega ravnanja, da ne bi prenašali virusa. Pri tem je opozoril, da so poletne zabave primerne le za tiste, ki izpolnjujejo pogoje PCT. Glede tretjega odmerka pristojni še niso sprejeli odločitev.

“Priporočam, da se dopustniki vrnejo do 15. avgusta,” je v zaključku še poudaril Krek in dodal, da pri tem ne priporoča, da se dopustniki takoj odpravijo na obisk k staršem ali starim staršem. Svetuje, da ostanete doma, predvsem, če se vračate iz delov, kjer razsaja izjemno nalezljiva delta različica koronavirusa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!