Poklukar: Vaških straž, vard in neonacističnih skupin ne bomo dovolili

Slovenija 13. Jul 202416:54 21 komentarjev
Boštjan Poklukar
Boštjan Poklukar (Foto: BOBO)

Na Pokljuki je potekala sklepna prireditev 38. spominskega pohoda borcev, članov veteranskih organizacij in častnikov na Triglav. Notranji minister Boštjan Poklukar je udeležencem zagotovil, da raznih vard, vaških straž in neonacističnih skupin ne bodo dovolili.

Na Rudnem polju na Pokljuki je danes potekala sklepna prireditev 38. spominskega pohoda borcev, članov veteranskih organizacij in častnikov na Triglav. Udeležil se je je tudi notranji minister Boštjan Poklukar.

Poklukar se je v nagovoru spomnil dveh zgodovinskih dogodkov razvitja slovenske zastave na vrhu Triglava leta 1944 in 1991. “Kot narod smo lahko odkrito ponosni na velikane slovenstva, ki so nam čez stoletja korak za korakom, upor za uporom, besedo za besedo omogočili življenje v svobodi in miru demokratičnega sveta,” je nagovoril zbrane.

Po poročanju Radia Slovenija se je na Rudnem polju danes zbralo več kot 500 pohodnikov. Na slovesnosti sta bila tudi udeleženka partizanske patrulje iz leta 1944 99-letna Vlasta Vidic in gorski reševalec Janez Brojan, ki je z ostalimi gorskimi reševalci razvil zastavo na vrhu Triglava leta 1991.

Vrh Triglava je letos osvojilo 276 pohodnikov. Najbolj vzdržljivi so na pohod krenili iz Ankarana, s Kuma, iz Celja, z Nanosa in iz Radovljice, najbolj številčni pa so bili pohodniki s Pokljuke.

Spominski pohod na Triglav v počastitev partizanskih patrulj leta 1944 in izobešanja slovenske zastave na vrhu Triglava leta 1991 vsako leto poteka v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Radovljica, Odbora veteranskih organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje