Policija bo poostreno nadzirala voznike

Slovenija 18. Sep 202407:14 0 komentarjev
policist ustavlja avto
Simbolična fotografija (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Policisti bodo danes v okviru evropskega dne brez smrtnih žrtev prometnih nesreč izvajali poostren nadzor na cestah. Potekal bo med 10. in 17. uro.

Danes je evropski dan brez smrtnih žrtev prometnih nesreč. Slovenska policija bo zato med 10. in 17. uro kontrolirala voznike.

Policisti bodo na celotnem avtocestnem omrežju z več nadvozov avtocest kontrolirali voznike in preverjali, ali vozijo v skladu z omejitvami hitrosti in na primerni varnostni razdalji. Nesrečam namreč največkrat botruje neprilagojena, objestna in tvegana vožnja, opozarjajo na Generalni policijski upravi.

Poleg nevarne vožnje opozarjajo tudi na prekratko varnostno razdaljo, ki je prav tako velikokrat vzrok prometnih nesreč, pa tudi množičnim naletom vozil, kar ni redkost v jesenskih in zimskih dneh, ko je vidljivost na cesti slabša zaradi pogoste megle, deževja in krajših dni.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je policija letos zaradi neprilagojene hitrosti obravnavala 2.588 prometnih nesreč, kar predstavlja 19 odstotkov vseh obravnavanih prometnih nesreč. Po njihovih navedbah je v teh nesrečah 20 ljudi umrlo, 273 jih je bilo huje poškodovanih, kar 1.352 pa lažje.

S poostrenim nadzorom do vizije nič

Na evropski dan brez smrtnih žrtev prometnih nesreč si vse države članice evropskega združenja prometnih policij Roadpol prizadevajo, da nihče ne umre na cesti. Ob tem tako kot v preteklih letih udeležence prometa opozarjajo, da lahko vsak izmed njih že z majhnimi spremembami vedenja v prometu pripomore k izboljšanju prometne varnosti in morda reši tudi kakšno življenje.

Želijo si, da bi voznike to zavedanje spremljalo vse leto in bi nekoč dosegli t. i. vizijo nič, ko na naših cestah nihče ne bi umrl. Ta teden poteka tudi evropski teden mobilnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!