Preiskave na Telekomu in Nova24TV: “Pridobili so si tri milijone evrov koristi”

N1 video 29. Maj 202416:02 > 21:14 17 komentarjev

Od jutra so potekale hišne preiskave na sedežih Telekoma Slovenije in Nova24TV. Skupno so kriminalisti in preiskovalci NPU izvedli več kot 20 hišnih in osebnih preiskav. Kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je osumljenih osem oseb, nobenega izmed njih za zdaj niso pridržali. Skupno so si s sklenitvijo škodljive pogodbe, vredne več kot šest milijonov evrov, pridobili tri milijone protipravne premoženjske koristi.

Danes so kriminalisti od jutra izvajali hišne preiskave na sedežih Telekoma Slovenije in Nova24TV. Domnevno naj bi preiskovali posle med Telekomom in Novo24 iz časa vlade Janeza Janše.

Na podlagi odredbe okrožnega sodišča v Ljubljani so kriminalisti izvedli več kot 20 hišnih in osebnih preiskav ter zasege dokumentacije, je povedal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana Mitja Bartolme. Kriminalisti preiskujejo utemeljene sume za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Za to kaznivo dejanje je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let.

Preiskave so opravili na območjih Policijskih uprav Ljubljane, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica in Koper. V njih je sodelovalo več kot 90 kriminalistov in preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Kaznivega dejanja je osumljenih osem fizičnih oseb, starih od 40 do 55 let. Vsi so državljani Slovenije. “V okviru preiskav ni bila pridržana nobena oseba. Prav tako osumljencev policija do sedaj še ni obravnavala,” je navedel Bartolme. Z dejanjem je bila oškodovana ena pravna oseba.

telekom, nova24, policija
N1

“Preiskava intenzivno poteka že od sredine leta 2023, aktivno pa jo usmerja specializirano državno tožilstvo. V njej smo ugotovili, da so osumljenci, ki so imeli različne vloge v oškodovani gospodarski družbi iz območja Ljubljane, ter zastopnik pravne osebe, ki je pridobila protipravno premoženjsko korist, v letih 2020 in 2021 izvršili kaznivo dejanje tako, da so sklenili škodljivo pogodbo, vredno več kot šest milijonov evrov,” je opisal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto. Skupna višina protipravne premoženjske koristi znaša več kot tri milijone evrov.

Odvetnik Nova24 Janez Stušek je povedal, da je bila hišna preiskava opravljena na podlagi odredbe okrožnega sodišča v Ljubljani. “Naj absolutno poudarim, da ne pravna oseba Nova24 ne nihče iz Nova24 ni med osumljenimi. Hišna preiskava je bila opravljena pri tretjih osebah, ki bi lahko imele v posesti relevantne informacije o osumljenih,” je poudaril.

Policija zavrača pavšalne navedbe o politizaciji

Direktor uprave kriminalistične policije Damjan Petrič je poudaril, da je policija strokovna institucija, ki delo opravlja strokovno, zakonito, samostojno in neodvisno. “Spoštovanje in zaupanje v delovanje policije, tožilstva ter sodstva sta temelj za utrjevanje pravne države. V policiji zavračamo pavšalne navedbe o politizaciji, saj nihče ne vpliva na delo policije in ne določa, katero zadevo naj obravnavamo, kako naj jo obravnavamo in kdaj naj to zadevo obravnavamo,” je povedal.

Kriminalisti so pri svojem delu popolnoma samostojni in neodvisni. Delo opravljajo na podlagi trenutno veljavne zakonodaje, kriminalistične stroke in v sodelovanju z državnim tožilcem, je pojasnil Petrič. “Policija je dolžna preiskovati vsa kazniva dejanja, ne glede na aktualno družbeno dogajanje, ne glede na to, kdo so storilci in oškodovanci, ter ne glede na to, za katere sume kaznivih dejanj gre.”

Predkazenske postopke najzahtevnejših oblik gospodarske ali organizirane kriminalitete usmerjajo izključno za to pristojni državni tožilci. “Zahtevne kriminalistične preiskave se intenzivno preiskujejo v daljšem časovnem obdobju, tudi nekaj let. Treba je opraviti veliko število razgovorov ter pridobiti in preučiti ogromno dokumentacije. Pri tem mora policija zbrati dovolj kvalitetne dokaze, na podlagi katerih se pridobivajo odredbe za posamezna preiskovalna dejanja. Te odredbe izdajajo sodišča,” je rekel direktor uprave kriminalistične policije. Takšne preiskave so potekale tudi danes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje