Policija o posnetku, ki je na spletu izzval kritike: Želimo umiriti strasti

Slovenija 06. Sep 202421:26 0 komentarjev

Na spletu je zakrožil posnetek policijskega postopka v Kočevju, ki je bil posnet v noči na četrtek, 22. avgusta. Na njem mlajši moški pred policistoma pleše in zdi se, da s svojimi dejanji izziva policista. Direktor Policijske uprave (PU) Ljubljana Tomislav Omejec je pojasnil podrobnosti dogodka.

Na spletu se je v teh dneh pojavil posnetek, ki je sprožil številne komentarje in kritike.

Nekateri so bili do dela policije ostri, češ da je v postopku ravnala premilo. Direktor Policijske uprave (PU) Ljubljana Tomislav Omejec je v izjavi za javnost pojasnil okoliščine nastanka posnetka. Dejal je, da se je dogodek zgodil v obdobju intenzivnega izvajanja varnostnih ukrepov na območju Kočevja.

“Policistka in policist sta bila predhodno seznanjena s spremenjenimi varnostnimi razmerami, opozorjena sta bila na uporabo vseh zaščitnih sredstev ter na dosledno izvajanje standardov policijskih postopkov,” je dejal Omejec ter v nadaljevanju pojasnil podrobnosti, ki so jih na PU Ljubljana zbrali po pogovoru s kočevskima policistoma.

Po besedah Omejca sta policista vozilo ustavila že drugič, ker so se jima nekatere okoliščine zdele sumljive. “Ugotovila sta, da gre za osebi, s katerima sta že opravila identifikacijo in ju tudi sicer poznata. Policista namreč delujeta v lokalnem okolju,” je pojasnil direktor PU Ljubljana. Moški na posnetku je mladoleten in spada v skupino še posebej ranljivih oseb. “Povemo lahko, da oseba na posnetku ni vozila,” je dodal in razložil, da je slika na posnetku zrcalna, zato so nekateri domnevali, da je sedel na voznikov sedež. “Oseba je po postopku sedla na sopotnikov sedež,” je nadaljeval. Zaradi občutljivosti policijskega primera Omejec več informacij ni mogel posredovati.

“Policisti najbolje poznajo varnostno situacijo”

Omejec je ob tem še pojasnil, da sta policista med postopkom ocenila, da nista ogrožena, spoštovala sta načelo sorazmernosti in nujnosti policijskega postopka. “Je pa policistka opozorila osebo, ki je poplesavala in prepevala, na spremembo obnašanja, kar je oseba tudi upoštevala,” je dejal Omejec in še dodal, da se je mladoletnik po opozorilu usedel v vozilo.

Okoliščine postopka bo policija še preverila, Omejec pa je ob tem opozoril na komentiranje nepreverjenih informacij posnetkov, govoric in interpretacij policijskih postopkov.

“Policisti policijske postaje (PP) Kočevje najbolj poznajo tamkajšnjo varnostno situacijo. Zaupanje v delo policije je ključno za upravljanje z varnostnimi tveganji v specifičnem okolju. Želimo umiriti strasti in dvigniti zaupanje med deležniki. Trudimo se zagotavljati varnost v vseh lokalnih okoljih, ki imajo vsak svojo specifično problematiko,” je zaključil direktor PU Ljubljana.

Na Generalni policijski upravi so prav tako opozorili, da so verodostojne informacije ključne za občutek varnosti v državi, za zaupanje v policijo in njeno učinkovito delo. “V zadnjem času se je v javnosti pojavilo več neverodostojnih informacij v zvezi z delom policije, predvsem na območju Ribnice in Kočevja, pa tudi neresnične informacije o nekaterih varnostih pojavih, ki se v resnici nikoli niso zgodili,” so ob tem zapisali. Celotno sporočilo za javnost je dostopno na spletni strani policije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!