Zadeva Smodej: podana kazenska ovadba za več kaznivih dejanj

Črna kronika 12. Okt 202210:41 > 14:23 3 komentarji

Policija je predstavila potek preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja – neuradno gre za preiskavo, povezano s kulturnikom Dušanom Josipom Smodejem. Policija je v obsežni preiskavi ugotovila dvanajst sumov kaznivih dejanj zoper devet oškodovancev, zaznali so tri osumljence. Medtem sektor za gospodarsko kriminaliteto nadaljuje preiskavo glede nenamenske porabe javnega denarja.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Martin Rupnik je predstavil potek preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja. Neuradno gre za preiskavo, povezano z domnevnimi spolnimi in finančnimi zlorabami kulturnika Dušana Josipa Smodeja.

V preiskavi, ki je potekala od 20. avgusta, so po Rupnikovih besedah prepoznali dvanajst kaznivih dejanj, devet oškodovancev in tri osumljene osebe. Na pristojno okrožno sodišče je tako bila podana ovadba “proti prvi znani osumljeni osebi”. Neuradno gre v tem primeru za Dušana Smodeja. Policija prvo znano osumljeno osebo bremeni štirih kaznivih dejanj, in sicer dveh zaradi spolnega nasilja ter po enega zaradi uživanja prepovedanih drog in povzročitve hudih telesnih poškodb. Pri tem sta bili oškodovani dve osebi, so pojasnili na policiji.

“Zoper isto osumljeno osebo smo preiskovali še dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost in kaznivo dejanje izsiljevanja, kjer pa sumi niso bili potrjeni, o čemer smo pristojno okrožno državno tožilstvo obvestili s poročilom,” je še pojasnil Rupnik.

En primer že zastaral

Zoper drugo osumljeno osebo so preiskovali dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, pri čemer je bilo eno od teh dejanj storjeno pred več kot 35 leti. “Ker kazenski pregon zoper osumljeno osebo ni več dopusten, je bilo na pristojno okrožno državno tožilstvo podano poročilo,” je dodal vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana. V tem primeru naj bi sicer po neuradnih podatkih šlo za pokojnega umetnika Romana Uranjeka.

Med zbiranjem obvestil so policisti prejeli tudi naznanilo in preiskovali kazniva dejanja: poškodovanje tuje stvari, tatvino in grožnje. Po vseh zbranih obvestil so ovadbo podali še zoper tretjo znano osumljeno osebo.

Policija je med preiskavo opravila okoli 80 pogovorov, pregledali so čez pet tisoč objav in zapisov na spletu, prav tako so sodelovali s tujimi varnostmi organi. Trenutno še poteka preiskava na področju gospodarske kriminalitete. “Zbiramo obvestila in dokaze zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev,” je še pojasnil Rupnik in dodal, da preiskava še poteka, zato več podrobnosti policija ne more razkriti.

Začelo se je s profilom na Instagramu

Spomnimo, da so se na družbenem omrežju Instagram na profilu z imenom proti_nasilju_dusana_smodeja avgusta pojavile številne izpovedi njegovih domnevnih žrtev. Anonimna pričevanja so opisovala tudi nekonsenzualno omamljanje in spolne zlorabe deklet na več zabavah. Policija je potek preiskave na zadnje predstavila pred dobrim mesecem dni, ko je opravila več kot 64 razgovorov ter zaznala deset kaznivih dejanj, osem žrtev in identificirala najmanj tri osumljence. Ker so bile nekatere osebe v tujini, so slovenski policisti sodelovali tudi s tujimi varnostnimi organi.

Razstavni prostor Fotopub, v katerem naj bi se dogajale zloglasne zabave Smodeja, so v zadnjem času že dvakrat porisali. Konec avgusta so neznanci napis Fotopub spremenili v obup, pred kratkim pa so na stekla napisali še več napisov v podporo domnevnim žrtvam.

Fotopub
Aljaž Uršej/N1

Vrečko upa, da se bo obračunavanje preko medijev prenehalo

Na kazensko ovadbo se je odzvala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Sama sicer z najnovejšimi izsledki policije še ni bila seznanjena, saj je hkrati z novinarko konferenco policije potekala tudi konferenca ministrstva za kulturo, na kateri se je Vrečko odzvala na odstop Dimitrija Rupla s čela Javne agencije za knjigo.

Pojasnila je, da s preiskovalno komisijo na kulturnem ministrstvu konstruktivno sodelujejo. Želijo si, da bi preiskave obrodile sadove ter bi se z obračunavanjem preko medijev prenehalo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje