Policija zagotavlja: Kljub večji varnostni obremenitvi dogajanje obvladujemo

Slovenija 23. Avg 202414:07 5 komentarjev

Jugovzhodni del države je v zadnjem času postal bolj varnostno obremenjen, zato sta tam Policijski upravi Ljubljana in Novo mesto poostrili varnost. Policisti so tako na terenu vsakodnevno, tudi posebne delovne skupine, policisti posebne policijske enote, konjeniki in policisti, ki nadzorujejo promet. Po besedah generalnega direktorja policije Senada Jušića policija dogajanje na območju kljub povečanju kriminalitete obvladujejo.

V luči nedavnih dogodkov, ko je skupina Romov – med njimi so bili tudi mladoletniki – v Kočevju napadla policiste, se po državi vrstijo večji pozivi k ureditvi romske problematike. Opozicijska NSi je v državni zbor že vložila predlog spremembe zakona kazenskega zakonika, po katerem bi lahko tudi mlajše in starejše mladoletnike zaradi hujših kršitev zakona doletel mladoletniški zapor, v SDS pa so predlagali sklic izredne seje državnega zbora o romski problematiki. Tudi v največji vladni strani Gibanju Svoboda so zahtevo SDS podprli, pri čemer pa so dejali, da ne želijo, da se zadeva politizira.

Notranji minister Boštjan Poklukar je v četrtek obiskal občini Kočevje in Ribnica, kjer se je z županoma strinjal, da so na tem območju zaradi povečanja kriminalitete potrebni dodatni ukrepi.

Na območju jugovzhodne Slovenije, ki je v zadnjem času postalo bolj varnostno obremenjeno, sta Policijski upravi Ljubljana in Novo mesto že od julija poostrili prisotnost policije, je v izjavi za medije dejal generalni direktor Policije Senad Jušić. Dodal je, da so na teren vsakodnevno napoteni policisti posebne delovne skupine, posebna policijska enota, konjeniki, vodniki službenih psov in tudi policisti, ki nadzirajo promet.

Po njegovih besedah policija dogajanje na tem območju obvladuje, njen cilj pa je, da zagotovi varnost za vse ljudi. “Vsako kršitev bomo obravnavali skladno z zakonodajo in skladno s človekovimi pravicami. Tako bomo dosledno ukrepali zoper vse kršitelje,” je poudaril Jušić. Med bolj varnostno obremenjenimi območji je generalni direktor policije izpostavil Kočevje, Ribnico, Škocjan in Šentjernej.

Jušič je obsodil tudi nedavni napad na policiste v Kočevju in dodal, da bo vsak napad na uradno osebo kaznovan.

Po napadu na policiste odrejen strokovni nadzor

Generalni direktor policije Senad Jušić je v primeru nedavnega napada na policiste naročil strokovni nadzor nad ravnanjem policistov.

Z vrhovnega državnega tožilstva so namreč v četrtek sporočili, da policisti dežurne državne tožilke o primeru niso obveščali, prav tako niso prosili za usmeritev ali storilce pridržali, temveč je tožilka šele več ur po dogodku od operativno komunikacijskega centra prejela telefonsko sporočilo o ogledu in obravnavi kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja in poškodovanja tuje stvari.

Jušić se na navedbe državnih tožilcev danes ni odzval, dejal je le, da je bil napad na policiste v Kočevju napad na pravno državo.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so se v četrtek v sporočilu za javnost odzvali tudi na besede ribniškega župana Sama Pogorelca, ki je dejal, da tožilci svojega dela ne opravljajo učinkovito, saj da kazenske zadeve z romsko problematiko ostanejo na tožilskih mizah, brez sodnega epiloga.

“Takšne pavšalne navedbe in ocene dela državnega tožilstva odločno zavračamo, saj nimajo podlage ne v posameznih konkretnih zadevah ne v statističnih podatkih,” pravijo na vrhovnem državnem tožilstvu.

Policijski avtomobil
Fotografija je simbolična (Foto: Denis Sadiković/N1)

Jušić: Dogajanje na območjih, kjer živijo Romi, je pod nadzorom

Ob tem je dejal, da je vprašanje problematike romskega prebivalstva kompleksno vprašanje. Prav zaradi tega je za dobro sodelovanje med policijo in romsko skupnostjo izjemnega pomena predvsem dober dialog in vključevanje romske skupnosti. Tako so začeli na policiji zaposlovati tudi romske policiste, trenutno so na policiji zaposleni štirje.

Zagotovil je, da je kljub povečanju kaznivih dejanj v omenjenih občinah in tudi drugih območjih, kjer živijo Romi, dogajanje pod nadzorom.

Zagotovil je, da bo policija na teh območjih še naprej krepila aktivnosti in prisotnost, če bo potreba. Ob tem si želi, da bi občani še bolj sodelovali s policisti in da bi tudi dosledno prijavljali vsa kazniva dejanja. “Policija bo dosledno obravnavala vsako kršitev ali kaznivo dejanje in dosledno ukrepala zoper vse kršitelje,” je dejal.

Dejal je sicer, da se policija že od leta 2015 srečuje s kadrovskim primanjkljajem, kar pa skušajo aktivno reševati z novimi vpisi za policiste. “Na področju odhodov iz policije v druge službe so trenutno kazalniki ugodni,” je dejal. Glede policijskih pooblastil pa je ocenil, da jih ima policija trenutno dovolj.

Leta 2023 so izvedli 803 intervencije, 1698 ukrepov, 905 postopkov ugotavljanj identitete, 919 cestoprometnih prekrškov, 40 predlogov drugim organom, 154 obravnav kaznivih dejanj in 8022 preventivnih ukrepov.

V Kočevju in Ribnici več kaznivih dejanj kot v enakem obdobju lani

Direktor ljubljanske policijske uprave Tomislav Omejec je dejal, da na policiji pozorno spremljajo indikatorje gibanja kriminalitete in ogrožanja javne varnosti. Tako so ugotovili, da so v osmih mesecih letošnjega leta na kočevski policijski postaji ugotovili za 10 odstotkov več primerov kaznivih dejanj kot v enakem obdobju lani. V Ribnici je bilo tovrstnih dejanj za kar 30 odstotkov več, je pojasnil Omejec in dodal, da so na območju obeh omenjenih policijskih postaj raziskali med 50 in 60 odstotki primerov.

“V tem obdobju smo zaradi spremenjenih varnostnih razmer še okrepili prisotnost posebnih policijskih enot, saj se je zaradi vznemirjenja občanov po dveh odmevnih dogodkih streljanja na vozila in napada na policiste poslabšalo stanje javnega reda in miru. Tako smo z zagotavljanjem posebnih policijskih enot in drugih resursov policije povečali prisotnost uniformirane policije na tem območju,” je dejal Omejec. Po njegovih besedah gre za učinkovite in varne policijske intervencije, zagotavljanje večje vidnosti policije na tem območju.

Ker je policija prebivalce krajev na jugovzhodu države pozvala, naj prijavljajo kazniva dejanja, tudi manjša, kot so tatvine poljščin, se je število prijav na policiji povečalo, je dejal direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič.

Po njegovih besedah ljudje nekoč tatvin krompirja in fižola niso prijavljali, zdaj pa policijo obvestijo tudi o teh primerih kaznivih dejanj. Med drugim ji je uspelo odkriti vse storilce napadov na občane, ki so se zgodili v začetku poletja. Opažajo sicer, da veliko kaznivih dejanj izvedejo mladoletniki.

policija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po Juršičevih besedah so na območja večetničnih skupnosti napotili dodatne policiste, prav tako so izvedli več sestankov z lokalnim prebivalstvom, se udeležili sej občinskih svetov.

“Na naš predlog so v določenih občinah bili ustanovljeni varnostni sosveti, kjer jih prej še ni bilo. Zelo dobro sodelujemo tudi z drugimi državnimi organi, s katerimi skušamo skupaj zagotavljati varnost na varnostno obremenjenih območjih,” je dejal.

Varnostno bolj obremenjena na Dolenjskem je po besedah Juršiča tudi Mestna občina Novo mesto, ki ima v svoji okolici pet romskih naselij. Tudi tu policija aktivno izvaja svoje dejavnosti. “Samo v tem tednu smo opravili šest hišnih preiskav, v katerih smo našli orožje, hladno orožje in predmete, ki izvirajo iz kaznivih dejanj,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje