Oškodovali so državni proračun in več podjetij. Kako se brani glavni osumljenec?

Slovenija 01. Okt 202405:04 > 13:18 7 komentarjev

Novomeški policisti so končali obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri so razkrili zakonite zastopnike petih društev, ki so oškodovali državni proračun in več gospodarskih družb. Na javnih razpisih za izboljšanje delovanja romske skupnosti so osumljenci pridobili denar, nato pa ga porabili za lastne namene. Po informacijah N1 je glavni osumljenec nekdanji romski novinar in predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič. "Verjamem, da sem trn v peti policiji in marsikateremu drugemu državnemu organu. Na sodišču bom dokazal, da očitanega kaznivega dejanja nisem storil," se brani pred očitki.

Iz novomeške policijske uprave so sporočili, da so zaključili obsežno in več let trajajočo kriminalistično preiskavo. V njej so odkrili številna kazniva dejanja goljufij, osumljenci pa so oškodovali proračunska sredstva in več gospodarskih družb.

“Osumljenci so bili zakoniti zastopniki pravnih subjektov. Gre za pet društev iz Dolenjske, Bele krajine in Kočevja,” je pojasnil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto. Nekatera društva so po njegovih besedah še aktivna, nekatera pa so iz poslovnih registrov že izbrisana.

Kriminalisti so ugotovili, da so društva in zveze, ki so jih ustanovili osumljenci, služili zgolj za pridobivanje sredstev na javnih razpisih. “Sredstva so porabili izključno zase, recimo za nabavo gradbenega materiala, pohištva, vozila na lizing, ne pa za namene, za katera so bila pridobljena sredstva namenjena.” Osumljenci so po Božičnikovih besedah z raznimi finančnimi mahinacijami preusmerili tok denarja na različna druga povezana društva, na transakcijske račune družinskih članov ali pa so zabrisali finančno sled z dvigom gotovine.

V (pol)letnih poročilih so navajali neresnične stroške, na podlagi fiktivnih računov programi aktivnosti niso bili izvedeni, društva, ki bi morala izvesti programe, pa aktivnih transakcijskih računov niso imela. “Aktivni transakcijski računi niso izkazovali plačila računov, društva niso izkazovala prihodkov na svoje račune,” je pojasnil.

Denar so si prisvajali že pred letom 2014, a je pregon zastaral

Osumljenci — gre za predstavnike romske skupnosti — so med seboj sodelovali tako, da so izdajali račune, lažne avtorske in partnerske pogodbe, ob tem so ponarejali potrdila o plačilih. “Te listine so nato uporabili kot resnične za opravičevanje porabe javnih sredstev” in si tako pridobili za najmanj 62.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Dva osumljenca sta na goljufiv način oškodovala še najmanj 24 gospodarskih subjektov za najmanj 103.000 evrov. “V večini primerov sta v imenu društev naročala blago in storitve, ki sta jih uporabila za lastne potrebe, blaga in storitev pa nista plačala,” je pojasnil France Božičnik.

Kriminalisti so ugotovili, da so si osumljenci denar prisvajali že pred letom 2014, a je pregon za ta kazniva dejanja zastaral. Če bi upoštevali vsa kazniva dejanja — tudi ta, za katera je pregon zastaral — so si osumljenci pridobili za najmanj 212 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

DENAR
Foto: PROFIMEDIA

Znotraj preiskave so kriminalisti podali več sklopov kazenskih ovadb zoper sedem osumljencev (gre za tri osumljence in štiri osumljenke). Glavni osumljenec je star 40 let in ga je policija zaradi (predvsem) premoženjskih kaznivih dejanj večkrat obravnavala. “Prav tako je že prejel številne kazenske sankcije, kjer so bile izrečene pogojne obsodbe, ki pa ne učinkujejo, saj je kazniva dejanja izvrševal v času preizkusne dobe,” je pojasnil Božičnik.

Ostali osumljenci so stari med 38 in 74 let, med nekaterimi obstajajo družinske vezi. Ob tem se njihove vloge prepletajo v društvih in zvezah.

Za kaznivo dejanje goljufije je zagrožena kazen zapora od enega do osem let, “gre za kvalificirano obliko goljufije, kjer se ena ali več oseb združi z namenom goljufanja”. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin in uničenja oziroma ponareditev poslovnih listin pa je zagrožena zaporna kazen do dveh let.

Glavni osumljenec za N1: “Trdno sem prepričan, da sem delal pošteno”

Po informacijah N1 je glavni osumljenec nekdanji romski novinar in predsednik Zveze Romov za Dolenjsko, ki je trenutno sicer neaktivna, Bogdan Miklič.

“Sem osumljen, odločno pa zanikam, da sem glavni akter vseh teh kaznivih dejanj,” je povedal za N1. “Zdaj ko je romska skupnost močno na udaru, se bo marsikaj govorilo in zgodilo zaradi politične naravnanosti. Verjamem, da sem trn v peti policiji in marsikateremu drugemu državnemu organu. Na sodišču bom dokazal, da očitanega kaznivega dejanja nisem storil.”

“Trdno sem prepričan, da sem delal pošteno in v skladu z veljavno zakonodajo,” je dejal.

Bogdan Miklič
Bogdan Miklič (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Miklič se je sicer v preteklosti že večkrat zagovarjal pred sodiščem. Kot so poročale Slovenske novice, je bil lani na novomeškem okrajnem sodišču obsojen, ker je brez dovoljenj gradil na občinski zemlji.

Slovenske novice so poročale še, da je bil na murskosoboškem sodišču obsojen tudi zaradi goljufije, saj je s pomočjo naročilnice Zveze Romov za Dolenjsko nabavil pohištvo za dobre tri tisočake, računa pa ni plačal. Po poročanju časnika je zoper Mikliča na Okrožnem državnem tožilstvu v Novem mestu vloženih več kazenskih ovadb zaradi tatvin, groženj in goljufij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje