Pomembni tedni za slovensko diplomacijo

Slovenija 13. Sep 202413:20 2 komentarja
Varnostni svet ZN
Foto: PROFIMEDIA

Slovenija stopa v tretji teden predsedovanja Varnostnemu svetu ZN, v New Yorku pa se je pred dnevi začelo tudi 79. zasedanje Generalne skupščine ZN. Na splošni razpravi, ki se bo začela 24. septembra, bo sodeloval tudi premier Robert Golob, ki bo svetovne voditelje nagovoril ob koncu tedna. Predsednik vlade se bo pred tem udeležil še pomembnega Vrha za prihodnost, ki ga organizira generalni sekretar ZN Antonio Guterres. 25. septembra pa bo na sporedu še osrednji dogodek slovenskega enomesečnega predsedovanja VS ZN, in sicer razprava na visoki ravni z naslovom Voditeljstvo za mir, ki ga bo vodil slovenski predsednik vlade.

Pred slovensko diplomacijo so pomembni tedni. V New Yorku se je v torek začelo 79. zasedanje Generalne skupščine ZN, ki poteka prav v času, ko naša država en mesec predseduje Varnostnemu svetu ZN. Splošna razprava se bo začela 24. septembra, svetovne voditelje pa bo nagovoril tudi slovenski predsednik vlade Robert Golob.

A to ne bo edini nastop premierja Goloba v tistem tednu. Že pred nagovorom na Generalni skupščini ZN se bo udeležil Vrha za prihodnost, ki ga organizira generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Voditelji bodo na vrhu skušali oblikovati novo mednarodno soglasje za boljšo sedanjost in prihodnost z odpravo ozračja nezaupanja in zastarelih struktur, ki ne ustrezajo času. Potrjevali bodo Pakt za prihodnost, ki bo kot prilogi vključeval globalni digitalni dogovor in deklaracijo o prihodnjih generacijah.

Generalna skupščina Združenih narodov
Generalna skupščina Združenih narodov (Foto: Eduardo Munoz/REUTERS)

Osrednji dogodek v času slovenskega predsedovanja Varnostnemu svetu ZN pa bo odprta razprava na visoki ravni z naslovom Voditeljstvo za mir, ki jo bo 25. septembra vodil prav premier Robert Golob. Na njej naj bi govorili o relevantnosti VS ZN v vse bolj razdeljenem svetu. Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve pričakujejo, da se bodo razprave udeležili številni svetovni voditelji, ker bo potekala prav v tednu zasedanja Generalne skupščine ZN. Naši viri na zunanjem ministrstvu pravijo, da je zanimanje za udeležbo veliko.

Zasedanje bo imelo dve glavni temi – ponovna zaveza načelom ustanovne listine ZN in spoštovanju mednarodnega prava ter uresničevanju resolucij Varnostnega sveta. Druga bolj splošna tema pa je vizija utrjevanja multilateralnega sistema, ki se lahko učinkoviteje sooča z vprašanji mednarodnega miru in varnosti.

Ob tem na ministrstvu dodajajo, da želi Slovenija z razpravo čim bolj angažirati svetovne voditelje, da se zaustavi trpljenje, ki ga povzročajo številne vojne po svetu. Kot izhodišča za razpravo bodo v ospredju trije veliki svetovni konflikti – Ukrajina, Gaza in Sudan – ob tem pa naši sogovorniki z zunanjega ministrstva poudarjajo, da si želijo čim bolj odprte debate, ki se ne bo osredotočala zgolj na eno samo vojno žarišče.

Naši sogovorniki na zunanjem ministrstvu še dodajajo, da za odprtje takšnih razprav obstaja zgolj en oder, in to je oder Združenih narodov, kamor pa Slovenija prihaja s političnimi in diplomatskimi prizadevanji, kako bi se lahko omenjeni konflikti čim prej zaključili.

Premier Robert Golob
Robert Golob (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Premier Golob se bo udeležil tudi razprave o zaščiti otrok iz Gaze, napovedana pa ima že številna bilateralna srečanja. V času slovenskega predsedovanja Varnostnemu svetu ZN bo organizirana tudi posebna razprava o Ukrajini. Za zdaj ni znano, ali se je bo udeležil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, bo pa premier Golob na tej razpravi, tako naši viri, povedal, da je nujno, da se vojna v Ukrajini čim prej konča, saj je to ključnega pomena za prihodnost Evrope.

Poleg premierja bodo slovensko delegacijo prihodnji teden v New Yorku sestavljali še ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in državni sekretar na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl.

Tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo imela pester teden, saj se bo udeležila pomembne razprave o preprečevanju in obravnavanju konfliktov, na kateri bodo govorili predvsem o Afganistanu in zaščiti žensk in deklic. Sodelovala bo tudi na rednem zasedanju o izraelskih naselbinah na Zahodnem bregu, kjer bodo govorili tudi o povojni obnovi Gaze in morebitni prihodnosti rešitve dveh držav na tem območju. Konec meseca pa se bo za zaprtimi vrati sestala še z voditelji držav Arabske lige.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da si želi Slovenija čim bolj izkoristiti čas enomesečnega predsedovanja Varnostnemu svetu ZN, sploh ker to poteka prav v mesecu splošne razprave Generalne skupščine ZN, ko je v New Yorku večina svetovnih voditeljev.

Slovenija bo v času sedanjega mandata v Varnostnem svetu (2024–2025), najpomembnejšem organu ZN, predsedovala še decembra 2025.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje