Pomurske lekarne so se opravičile ženski, ki ni dobila kontracepcijskih tablet

Slovenija 07. Okt 202417:21
lekarna
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Pomurske lekarne so se opravičile ženski, ki ji prejšnji teden farmacevtka v lendavski lekarni zaradi ugovora vesti ni želela izdati kontracepcijskih tablet. Ob tem so zatrdili, da bodo sprejeli ustrezne ukrepe in ocenili, da zaradi bližine druge lekarne ni nihče ostal brez predpisanih zdravil.

Po tem, ko prejšnji teden zaposlena v lekarni Pomurskih lekarn v Lendavi zaradi ugovora vesti pacientki ni želela izdati kontracepcijskih tablet, so predstavniki Pomurskih lekarn zagotovili, da so se ženski opravičili. Kot so navedli v odgovoru za 24ur.com, bodo sprejeli ustrezne ukrepe in metode, da “pravica ugovora vesti ene izmed sodelavk nikakor ne bo omejevala našega poslanstva, ki daje v ospredje pravice pacientov do pravilne in varne uporabe zdravil.”

Ob tem so za omenjeni medij še navedli, da glede na bližino njihove druge lekarniške enote v Lendavi ocenjujejo, da nihče ni ostal brez zdravil, ki so bila predpisana na zdravniški recept.

Kot je v petek prvi poročal portal Lendavainfo, je občanka v lendavski enoti Pomurskih lekarn želela dvigniti kontracepcijske tablete, za katere je imela recept. Zaposlena farmacevtka ji zaradi ugovora vesti tablet ni želela predati s pojasnilom, da ji omenjene terapije zaradi lastnih verskih načel ne more izdati. To naj bi se zgodilo že tretjič.

Farmacevtski strokovni delavci lahko uveljavljajo ugovor vesti le v dogovoru z delodajalcem

Kot so ob dogodku pojasnili v Lekarniški zbornici Slovenije, je pravica do ugovora vesti opredeljena v 46. členu ustave Republike Slovenije, ki določa, da je ugovor vesti dopusten v primerih, ki jih določi zakon, če se s tem ne omejujejo pravice in svoboščine drugih oseb. Ugovor je urejen v 56. členu zakon o zdravstveni dejavnosti  (ZZDej), ki določa, da “zdravstveni delavec lahko odkloni zdravstveni poseg, če sodi, da ni v skladu z njegovo vestjo in z mednarodnimi pravili medicinske etike. Zdravstveni delavec mora o svojem ugovoru vesti obvestiti zdravstveni zavod. Ta mora to upoštevati, vendar bolnikom zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic s področja zdravstvenega varstva. Zdravstveni delavec ne sme odkloniti nujne medicinske pomoči.”

kontracepcijske tablete
Foto: Profimedia

Ker zdravstveni poseg v ZZDej ni opredeljen, lahko farmacevtski strokovni delavci uveljavljajo ugovor vesti v lekarniški dejavnosti le v dogovoru z delodajalcem. V vsakem primeru pa mora biti ugovor vesti (torej odklonitev zdravstvenega posega, ki ni v skladu z vestjo in mednarodnimi pravili medicinske etike) utemeljen.

Soustanoviteljice Pomurskih lekarn so pomurske občine. Župan občine Lendava Janez Magyar, torej ene od soustanoviteljic, je za portal Lendavainfo dejal, da se mu osebno to “ne zdi normalno, res pa je, da gre za kadrovske zadeve javnega zavoda in v to politiko se soustanoviteljica ne more vmešavati”.

Da se je v primeru lendavske lekarne zgodilo nedopustno ravnanje, pa je za MMC RTV Slovenija ocenil pravnik in dekan ljubljanske pravne fakultete Miro Cerar. Kot je dejal, samo po sebi ni sporno, da ima farmacevtka zadržek do kontracepcijskih sredstev, a je ugovor vesti dopusten samo v zelo omejeni meri, saj v nasprotnem primeru pravni sistem ne bi deloval. “Glede na okoliščine, v katerih pacientka ni mogla do zdravil, je vprašanje le, ali odgovornost za nedopustno situacijo nosi farmacevtka ali lekarna,” je dodal.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti