Ponarejen denar v Sloveniji: prevladujejo bankovci za 50 evrov

Gospodarstvo 14. Mar 202310:25 0 komentarjev
denar, evri
PROFIMEDIA

Lani so iz obtoka v Sloveniji umaknili 952 ponarejenih evrskih bankovcev in 6.320 ponarejenih evrskih kovancev. Pri bankovcih so prevladovali ponaredki apoena 50 evrov.

V Sloveniji se je število ponarejenih evrskih bankovcev in kovancev, umaknjenih iz obtoka, lani v primerjavi z letom 2021 povečalo, a se je njihova skupna vrednost znižala. Delež ponarejenih bankovcev po navedbah Banke Slovenije ostaja majhen, razmeroma majhna pa je tudi verjetnost, da bi prejeli ponaredek.

#related-news_0

Skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine se je lani znižala za devet odstotkov. Število umaknjenih evrskih bankovcev višjih vrednosti se je zmanjšalo, medtem ko se je število umaknjenih ponarejenih evrskih bankovcev srednjih vrednosti povečalo, so danes sporočili iz Banke Slovenije.

V letu 2022 so iz obtoka umaknili 952 ponarejenih evrskih bankovcev in 6.320 ponarejenih evrskih kovancev, kar je 59 odstotkov oz. 155 odstotkov več kot v letu 2021. Pri bankovcih so prevladovali ponaredki apoena 50 evrov, pri kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za dva evra. Gibanja v evrskem območju so podobna, so dodali.

Banka Slovenije skupaj z Evropsko centralno banko in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju poudarja, da lahko potrošniki pristnost evrskih bankovcev preverijo z metodo Otip, pogled, nagib, ki je podrobno opisana na njihovi spletni strani. Če potrdite sum, da gre za ponaredek, obvestite policijo, so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.