Ponekod nad Slovenijo nevihte: spremljajte, kako se premikajo

Slovenija 07. Jul 202414:51 > 17:04 1 komentar
radarska slika padavin
Foto: zajem zaslona/Arso

Preverite, kako se po državi premikajo nevihte.

Današnje visoke temperature, ki so marsikod po državi presegle 30 stopinj Celzija, je spremljala tudi precejšnja sopara, ki je kar klicala po nevihtah.

Dežurni vremenoslovci agencije za okolje (Arso) so za danes predvsem v severni polovici Slovenije napovedali možnost ploh ali neviht.

Obsežnejši deževni pas se je iz smeri Italije pomikal v smeri severovzhoda. Večinoma so nas nevihte že prešle, okoli osme ure zvečer je bilo nekaj celic še vedno aktivnih na severu države v okolici Kranja, Celja in Slovenj Gradca.

V nekaterih krajih so bile nevihte precej intenzivne, saj je močan veter podiral drevje, padala je tudi toča.

Na spodnji radarski sliki padavin spremljajte, kako se premikajo padavine

Radarska slika padavin prava

(Če se vam radarska slika ne prikaže, jo lahko pogledate na spletnih straneh agencije za okolje.)

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako v poletnem času to ob 9.00 po našem času.

Tudi v ponedeljek in v noči na torek bo še možna kakšna ploha ali nevihta, so še napovedali na Arsu. V sredo pa že kaže na večinoma jasno vreme. Temperature bodo ostale visoke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje