Poslanci bodo o članih Sodnega sveta znova odločali septembra

Slovenija 31. Maj 202420:02 0 komentarjev
Sodniki
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je razpisala ponovne volitve dveh članov Sodnega sveta, ki bodo 26. septembra.

Državni zbor (DZ) je na majski seji z glasovanjem zavrnil skoraj vse predloge predsednice države Nataše Pirc Musar za člane Sodnega sveta.

Na seji so namreč izvolili le enega izmed štirih kandidatov, to je bil profesor prava Mark Novak. Za preostali dve prosti mesti so potrebne ponovne volitve za nov šestletni mandat. Mandat trem članom sodnega sveta namreč poteče 4. julija 2024.

Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje ponedeljek, 3. junij 2024, izhaja iz uradnega lista. Ponovne volitve pa bodo 26. septembra 2024.

Predsednica Pirc Musar je sicer za člane Sodnega sveta poleg Novaka predlagala še odvetnico Tanjo Bohl, pravnika Rajka Pirnata in notarja Valterja Vindiša, a so v DZ ostali brez potrebne podpore.

Sodni svet sestavlja 11 članov. Pet jih na predlog predsednika republike DZ izvoli izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov, šest članov pa iz svojih vrst izvolijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo.

Člani se izvolijo za dobo šestih let. Vsaka tri leta se izvolijo dva ali trije člani sodnega sveta, ki jih izvoli DZ, ter trije člani, ki jih izvolijo sodniki. Kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!