Vlada predlaga DZ, da ugotovi prenehanje funkcije ministru Šarcu

Slovenija 08. Jul 202419:58 0 komentarjev
Marjan Šarec
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Vlada je dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlaga državnemu zboru (DZ), da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo z dnem nastopa funkcije poslanca v Evropskem parlamentu, so sporočili z urada za komuniciranje.

Državni zbor (DZ) je namreč danes potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Na evropskih volitvah 9. junija so volivci v Evropski parlament poleg Marjana Šarca (Svoboda) izvolili še Romano Tomc (SDS), Milana Zvera (SDS), Branka Grimsa (SDS), Zalo Tomašič (SDS), Ireno Jovevo (Gibanje Svoboda), Matjaža Nemca (SD), Vladimirja Prebiliča (Vesna) in Mateja Tonina (NSi).

Z ustanovno sejo Evropskega parlamenta 16. julija bo Šarec tako nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

Predsednik vlade Robert Golob bo tako moral poiskati njegovega naslednika, ki bo zasedel stolček na čelu obrambnega ministra, a se mu, kot kaže, s tem za zdaj še ne mudi. Premier je namreč v izjavi po seji sveta vlade za Slovence po svetu v začetku julija dejal, da Šarca kot ministra čakajo še nekatere naloge, med katerimi je izpostavil vrh Nata v Washingtonu. “Bilo bi zares nespametno, ko bi ministra za obrambo poslali na najpomembnejši dogodek v letu brez polnega mandata,” je komentiral.

Predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda, v kvoti katere je tudi vodenje obrambnega ministrstva, je sicer po objavi izidov volitev dejal, da si bodo za odločitev, kako naprej, vzeli kak teden, a da je z delom ministra in ministrstvom zadovoljen, zato bodo razmišljali tudi v smeri iskanja kandidatov znotraj obstoječe ekipe.

Iz slednje sicer hkrati z ministrom Šarcem odhaja tudi njegov državni sekretar Rudi Medved, ki se bo upokojil. Vlada ga je na eni od dopisnih sej s 14. julijem že razrešila s funkcija državnega sekretarja. Izmed obstoječe ekipe tako na ministrstvu ostaja državni sekretar Damir Črnčec, ki pa bi kot ministrski kandidat lahko naletel na zadržke koalicijskih partnerjev pri podpori, predvsem Levice.

Kot bolj sprejemljivega možnega kandidata se je v zadnjih tednih omenjalo poslanca Svobode in predsednika odbora DZ za obrambo Martina Premka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!