Poslanci na izredni seji o “alarmantnem stanju” v zaporih

Slovenija 17. Sep 202409:26 1 komentar
Zapor Povšetova
Foto: Denis Sadiković/N1

Poslanci bodo danes na izredni seji razpravljali o prostorski in kadrovski stiski v slovenskih zaporih. O alarmantnem stanju smo v rubriki Poglobljeno poročali tudi na N1.

Poslanci se bodo danes sestali na izredni seji, namenjeni obravnavi predloga novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij.

Ta naj bi z začasnimi ukrepi reševala prostorsko in kadrovsko stisko v zaporih, DZ pa jo obravnava po nujnem postopku. Na pravosodnem ministrstvu opozarjajo, da je stanje v slovenskem zaporskem sistemu alarmantno.

Po navedbah pravosodne ministrice Andreje Katič zasedenost zaporov presega 130 odstotkov, zaradi česar nastajajo težave z zagotavljanjem prostora, vzdrževanjem reda in discipline, izvajanjem programov in zagotavljanjem zdravstvenega varstva. Dodaten izziv pa predstavljajo tudi kadrovske težave, saj uprava za izvrševanje kazenskih sankcij kljub vsem naporom ne uspe zaposliti ustreznega števila pravosodnih policistov. Rešitev vseh teh težav zahteva svoj čas, v vmesnem času pa po njenih besedah potrebujemo tudi začasne ukrepe, ki jih prinaša ta novela.

V predlogu so določene okoliščine za nastanek zaostrenih varnostnih razmer, v katerih bi lahko vlada z odlokom določila začasne ukrepe. Med njimi je možnost, da bi naloge pravosodnega policista opravljali tudi drugi zaposleni v upravi, ki so bili v preteklosti že zaposleni na delovnem mestu pravosodnega policista. Poleg tega sta predvideni možnost prekinitve prestajanja kazni zapora in možnost odloga nastopa kazni zapora ali nadomestnega zapora.

Na težave v zaporskem sistemu so v razpravi na pristojnem odboru DZ opozarjali tako koalicijski kot opozicijski poslanci, a se niso strinjali glede načina reševanja te problematike. V Svobodi so denimo prepričani, da je zakonsko novelo nujno sprejeti, da se delno omili izredne razmere v zaporih, v SDS in NSi pa po drugi strani menijo, da gre za parcialne rešitve, ki v praksi ne bodo prinesle želenih učinkov.

Kot smo poročali v rubriki Poglobljeno prejšnji teden, je v zaporih ogromno drog, konflikti in pretepi med zaporniki pa se dogajajo pogosto. Hkrati pa je pravosodnih policistov premalo, da bi lahko opravljali vse naloge, zato odpovedujejo spremstva pripornikov na sodišča. V sindikatu opozarjajo, da bi “varnostni ekshibicionizem” lahko kdo plačal tudi z življenjem.

O tej problematiki in tudi o možnih rešitvah smo se na N1 pogovarjali tudi s kriminologinjo izr. prof. dr. Mojco M. Plesničar z Inštituta za kriminologijo, ki deluje pri Pravni fakulteti v Ljubljani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje