Poslanci potrdili pomoč ribičem: država bo po potrebi povrnila tudi globe

Slovenija 15. Jul 202408:00 > 16:36 7 komentarjev
Seja v DZ
Foto: Borut Živulović /Bobo

Še preden se bodo poslanci odpravili na počitnice, se bodo danes sestali na dveh izrednih sejah. Na prvi izredni seji so poslanci potrdili zakon, ki ribičem prinaša nadomestila za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova in pravno pomoč ribičem zaradi hrvaških kazni. Potrdili so tudi novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023.

Poslanci DZ so danes podprli vladni predlog o spremembah zakona za pomoč ribičem. Ta jim bo omogočil nadomestilo za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova, pa tudi povračilo glob za kazni, ki jim jih Hrvaška izdaja zaradi ribolova v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

Poslanci so danes na glasovanju v DZ s podporo 54 poslancev izmed 72 navzočih sprejeli vladni predlog sprememb zakona o ureditvi določenih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča, v skladu s katerim bo država še naprej nudila pravno in finančno pomoč slovenskim ribičem.

Ribiči bodo v skladu s spremembo 15. člena zakona upravičeni do novega načina likvidnostne pomoči in s tem nadomestil za izpad dohodkov, spremembe 21. člena pa urejajo pravno in finančno pomoč za ribiče, ki jim hrvaški organi izdajajo kazni zaradi ribolova v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

Država bo po potrebi zagotovila sredstva za povračilo glob, če bi hrvaški organi začeli s postopkom prisilne izterjave. Vse kazni, doslej izdane slovenskim ribičem, sicer skupno znašajo okoli 3,4 milijone evrov.

SDS očita odsotnost proaktivne politike

Do vladnega predloga so bili danes v razpravi pred glasovanjem kritični v opozicijski stranki SDS, ker ta predvideva finančno pomoč le v primeru pravnomočnih kazni za ribiče, ki se z ribolovom dejansko preživljajo, in ker uvaja spodnjo mejo 500 kilogramov ulova letno, pod katero ribiči ne bi bili več upravičeni do nadomestila za izpad dohodkov. Vložili so amandma, ki bi omenjeno mejo odpravil, vendar ga je DZ danes na glasovanju zavrnil.

arbitraža
Foto: Srdjan Živulović/ BOBO

Poslanka opozicijske SDS Anja Bah Žibert je bila ob predstavitvi stališč poslanskih skupin kritična do predloga vlade, ker uvaja spodnjo mejo 500 kilogramov ulova letno, pod katero ribiči ne bi bili več upravičeni do nadomestila za izpad dohodkov. “Predlog ribiče deli na prvo- in drugorazredne,” je dejala.

“Ribičev ne delimo, je pa prav, da jih opredelimo,” pa je dejal poslanec Svobode Robert Janev. Poudaril je, da gre za razlikovanje med ribiči, ki se z ribolovom preživljajo, in ljubiteljskih ribičev z registrirano gospodarsko dejavnostjo, ki po njegovih besedah niti ne lovijo v delu Piranskega zaliva, ki je predmet spora. “Zakon bo zaščitil tiste, ki so zaščite tudi potrebni, in to takrat, ko jo bodo potrebovali,” je dodal.

V SDS so pred časom pripravili svoj predlog sprememb zakona, v skladu s katerim bi vlada ribičem na podlagi oddanih vlog v 30 dneh vnaprej poravnala doslej izdane globe. Vlada je to zavrnila z razlago, da bi Slovenija s tem priznala pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

Poslanci SDS so ob tem v razpravi vladi očitali odsotnost proaktivne politike in načrtov za dogovor s Hrvaško glede uveljavljanja arbitražne razsodbe ter zgrešeno zunanjo politiko, kar sta odločno zavrnila zunanja ministrica Tanja Fajon in vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic.

DZ podprl novelo interventnega zakona po avgustovski ujmi

DZ je s 46 glasovi za in 26 proti sprejel novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Novela bo omogočila učinkovitejše izvajanje nadomestitvene gradnje in s tem hitrejši dostop v ujmi prizadetega prebivalstva do osnovnih bivališč, je prepričana vlada, ki je bila v razpravi deležna kritik o zamudah pri zagotavljanju bivališč ljudem, katerih objekti so zaradi poplav ali plazov tako ogroženi, da se jih bo porušilo.

Po noveli bo DSU med drugim sklenila sporazumne pogodbe za odkup nepremičnin, ki so oz. bodo s sklepom vlade zaradi velike ogroženosti zaradi poplav ali plazov predvidene za odstranitev, poskrbela za njihovo odstranitev, zemljišča pa nato predala v upravljanje direkciji za vode.

DSU bo izvedel tudi postopke za gradnjo nadomestitvenih objektov za lastnike, katerih nepremičnina je predvidena za odstranitev.

Pri javnih naročilih za odstranitev objektov in za nadomestitvene gradnje se bo upoštevalo cene kalkulativnih postavk, kot bodo določene z metodologijo in normativi, ki jih bo določila vlada. S tem naj bi pospešili izbor izvajalcev in zagotovili nadzor nad cenami izvajalcev, da se prepreči “čezmerno okoriščanje”.

Raduha na dan solidarnosti
Raduha na dan solidarnosti, avgust 2023 (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Medtem ko je koalicija predlog podprla, je bila opozicija proti. Slednja je v razpravi menila, da ni razlogov za prenos nalog na DSU, ki da nima izkušenj s tega področja, postopki pa da bodo samo še daljši. Že tako je vlada glede na svoje napovedi v zamudi in nihče od prizadetih, ki se morajo seliti, še nima zagotovljenega nadomestitvenega objekta, je opozarjala.

DZ sprejel interventni zakon o ukrepih na upravnih enotah

Poslanci so s 45 glasovi za in 31 proti po nujnem postopku sprejeli zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, ki odpravlja krajevno pristojnost pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem ter poenostavlja zaposlovanje tujcev. Proti so glasovali poslanci Levice, NSi in SDS.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je ponovil, da je primarni cilj predloga razbremenitev upravnih enot in zaposlenih, saj upravni postopki, posebej s področja tujcev, terjajo precejšnje administrativno breme. Opozoril je, da so zaostanki pri reševanju že tako dolgi, da povzročajo stiske ljudem in gospodarsko škodo.

Upravna enota Ljubljana
Foto: N1

Predlog po njegovih besedah uvaja dve poglavitni rešitvi, odpravo krajevne pristojnosti pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem ter začasno poenostavlja postopke za zaposlovanje tujcev. Meni, da bodo zaradi teh ukrepov upravne enote “malce lažje zadihale”.

Zakon uvaja tudi ureditev, ki bo po pridobitvi začasnega dovoljenja tujcem omogočila delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko bo postopek na upravni enoti do končne odločitve tekel dalje.

Na drugi izredni seji bodo poslanci glasovali o predlogu zakona o začasnih ukrepih za boljše kadrovske in delovne pogoje ter zmogljivosti izvajalcev socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. Prav tako bo DZ na tej seji odločal o noveli zakona o parlamentarni preiskavi, potem ko so minuli teden zavrnili predlog NSi za posvetovalni referendum na to temo. V SDS so sicer že napovedali možnost zbiranja podpisov za naknadni zakonodajni referendum.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje