Poslancem se zdi predlog o globah za poveličevanje nacizma primeren

Slovenija 26. Sep 202407:32 > 14:07 3 komentarji
državni zbor, poslanci
Foto: Matija Sušnik/DZ

Poslanci so s 47 glasovi za in 8 glasovi proti ocenili, da je predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru primeren za nadaljnjo obravnavo. Koalicijski predlog novele prepoveduje javno poveličevanja nacizma in fašizma, kar bi bilo glede na predlog obravnavano kot prekršek, ki se kaznuje z denarno kaznijo od 1000 do 2500 evrov.

Posameznika, ki bi na javnem mestu denimo obešal nacistične in fašistične zastave, razkazoval simbole, vzklikal pozdrave, parole, pel himne in pesmi z namenom poveličevanja, odobravanja, opravičevanja, zagovarjanja ali spodbujanja teh skrajnih ideologij, bi se glede na predlog novele kaznovalo z globo od 1000 do 2500 evrov.

Dovoljeno pa bi bilo, da se nacistični, fašistični in simboli okupatorskih organizacij ter z njimi povezana slikovna in avdiovizualna gradiva uporabljajo za namene izobraževanja ali denimo v muzejih, filmih ali gledaliških predstavah, še izhaja iz predloga novele.

Predlog novele natančno opredeljuje tudi organizacije, katerih simbole je prepovedano širiti. In sicer gre za organizacije, ki so v času druge svetovne vojne z Nemčijo, Kraljevino Italijo, Kraljevino Madžarsko in Neodvisno državo Hrvaško sodelovale pri okupaciji območja današnje Republike Slovenije v Kraljevini Jugoslaviji.

Pobude za spremembo zakonodaje so prišle po neprijavljenem javnem shodu zamaskiranih pripadnikov samooklicane Slovenske obrambne straže, ki je bil junija v središču Ljubljane in se ga je po podatkih Policijske uprave Ljubljana udeležilo 70 oseb.

Z novelo želijo v koaliciji preprečiti širjenje sovražnosti in zlorabo zgodovine v politične namene, je na seji v imenu predlagatelja predstavil poslanec Svobode Martin Premk. Podobno ureditev imajo v sosednji Avstriji, po drugi strani pa nemoteno deluje komunistična partija Avstrije, je izpostavil.

Ravno to, da v predlogu novele zakona ni omenjen tudi komunizem, koaliciji očita opozicija, zato predloga novele niso podprli. Predlog novele je zato po mnenju poslanca SDS Jožeta Tanka pristranski in diskriminatoren “saj zavestno izpušča prepoved komunistične ideologije in simbolov, izpušča grozodejstva partizanske strani”. Poslanci SDS so zapustili sejo in niso sodelovali v razpravi.

“Treba bi bilo obsoditi vse tri totalitarne režime, kot je to naredila Evropa,” je izpostavila tudi poslanka NSi Vida Čadonič Špelič. Med razpravo so sejo zapustili tudi poslanci NSi.

V koaliciji, ki je predlog novele podprla, menijo da je prav, da si kot demokratična družba zastavimo vprašanje o sprejemljivosti nošenja, razkazovanja simbolov zavržnih ideologij prejšnjega stoletja, ki so temeljile na nestrpnosti in sovraštvu, ksenofobiji, rasizmu, antisemitizmu in ki so odgovorne za drugo svetovno vojno ter za najhujše kršitve človekovih pravic v sodobnejši zgodovini. Obsojanje nacizma in fašizma z zakonskim predlogom vidijo kot temeljni civilizacijski napredek.

Predstavniki vlade na seji niso bili prisotni.

 DZ je zavrnil paket zakonskih predlogov NSi, povezanih z romsko tematiko. Z več novelami oziroma dopolnitvijo zakonov so v NSi želeli preprečiti nasilje v šolah in omejiti zlorabe socialnih transferjev, med drugim tako, da bi socialne transferje vezali na otrokovo obiskovanje šole. V koaliciji menijo, da bi predlagani ukrepi zgrešili bistvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje