Predlog NSi zavrnjen: osnovna šola ne bo pogoj za vozniški izpit

Slovenija 24. Sep 202407:09 > 18:37 8 komentarjev
inštruktor vožnje
Foto: PROFIMEDIA

Na seji državnega zbora so poslanci zavrnili predlog novele zakona o voznikih, ki je kot pogoj za opravljanje vozniškega izpita predvideval končan sedmi razred osnovne šole. Potrdili so novelo zakona o revidiranju ter o arhitekturni in inženirski dejavnosti in sprejeli nov zakon o letalstvu. Obenem so ocenili da je predlog novele zakona o lokalnih volitvah primeren za nadaljnjo obravnavo. 

Poslanci so s 35 glasovi za in 43 glasovi proti zavrnili predlog novele zakona o voznikih, ki ga je v sklopu paketa zakonskih predlogov, vezanih na romska vprašanja, v parlamentarno proceduro vložila NSi.

Predlog je kot pogoj za opravljanje vozniškega izpita predvideval končan sedmi razred osnovne šole. V NSi menijo, da oseba, ki v devetih letih ni uspešno končala sedmega razreda osnovne šole, nima ustrezne pismenosti za vključevanje v cestni promet kot voznik, saj se funkcionalna pismenost med teoretičnim in praktičnim preizkusom ne preverja, je v imenu predlagateljev predstavil poslanec NSi Janez Žakelj.

Janez Žakelj
Janez Žakelj (Foto: Srdjan Živulovič/BOBO)

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh je v imenu vlade, ki predloga zakona ni podprla, izpostavil, da je trenutno veljavna zakonodaja v skladu z evropskimi predpisi. Posamezna država članica EU sicer ima možnost, da za izdajo vozniških dovoljenj vzpostavi dodaten pogoj, vendar le v primeru, da je ta pogoj predpisan zaradi zagotavljanja večje prometne varnosti, kar mora država podpreti tudi s študijo in opraviti posvetovanje z Evropsko komisijo. Tega predlagatelji niso opravili, je dejal. Ob tem vlada meni, da dodatno pogojevanje izdaje vozniškega dovoljenja ne bi prispevalo k izboljšanju varnosti cestnega prometa.

V strankah opozicije, NSi in SDS, so izpostavili, da predlog novele zakona temelji na predlogu 11 županov občin jugovzhodne Slovenije, ki poznajo problematiko. Zatrjevali so tudi, da predlog zasleduje cilj večje varnosti v cestnem prometu, pa tudi cilj, da čim več otrok dokončna osnovno šolo.

V strankah koalicije, Svobodi, SD in Levici, so poudarili, da je za opravljanje teoretičnega in praktičnega dela vozniškega izpita določen program, ki predpostavlja določeno stopnjo bralnega in pisnega razumevanja, da kandidati vozniški izpit lahko opravijo. Predpisovanje dodatnega pogoja pa bi lahko privedlo do udeležbe voznikov v cestnem prometu brez vozniškega dovoljenja, za marsikoga pa pomenilo nezmožnost zaposlitve ter nepoštene ovire za socialno ranljive posameznike.

NSi zmotila novela zakona o revidiranju

Državni zbor je z 52 glasovi za in sedmimi proti sprejel novelo zakona o revidiranju. Ta v slovenski pravni red delno prenaša evropsko direktivo s področja poročanja podjetij o trajnosti, ki za podjetja prinaša nove zahteve, ter določbe, ki se nanašajo na predlog zakona o gospodarskih družbah, ki je v zakonodajnem postopku.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za finance Nikoline Prah direktiva prinaša novost pri načinu poslovnega poročanja družb, ki bodo po novem dolžne pripraviti tudi poročilo o njihovem vplivu na okolje in družbo ter vplivu družbe in okolja na njih.

V noveli zakona o revidiranju podrobneje je določeno, za katere družbe velja obveznost poročanja o trajnosti in obveznost revidiranja, ter kako mora biti poročilo pripravljeno. Ureja se tudi zagotovila, ki jih da revizor o trajnosti, ter obveznosti in kvalifikacije revizorjev.

Medtem ko so novelo podprli v Svobodi, Levici in SD, ji v SDS ne bodo nasprotovali, ne bodo je pa podprli. V NSi po navedbah Jožefa Horvata novele ne podpirajo, saj da ker zakon prinaša nove oblike regulacij, namesto, da bi jih odpravljal, s tem pa zavira poslovni razvoj.

državni zbor
Foto: Matija Sušnik/DZ

Pri zakonih o letalstvu ter arhitekturni in inženirski dejavnosti poslanci bolj enotni

S 50 glasovi za in enim proti so poslanci sprejeli tudi nov zakon o letalstvu, namenjen zagotavljanju letalske varnosti oz. varnosti zračnega prometa. Vsebinsko je od dosedanjega zakona, ki v več kot 20 letih ni doživel celovitejše vsebinske prenove širši, saj ureja tudi vojaško in policijsko letalstvo.

“Zakon jasno razmejuje, kdaj veljajo predpisi EU in katere vsebine letalstva se urejajo nacionalno. Na področju civilnega letalstva ohranja strukturo trenutno veljavnega zakona in ga vsebinsko nadgrajuje, na novo pa celovito ureja področje vojaškega in policijskega letalstva,” je o njem povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Posodobljene in razširjene so tudi določbe glede Javne agencije za civilno letalstvo.

S 50 glasovi za in nobenim proti so poslanci potrdili še novelo zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti. Ta geodetom z geodetsko izkaznico ponovno omogoča opravljanje določenih dejanj s področja geodezije.

Zakon o lokalnih volitvah v nadaljnjo obravnavo

Državni zbor je z 51 glasovi za in 22 glasovi proti ocenil, da je predlog novele zakona o lokalnih volitvah primeren za nadaljnjo obravnavo.

Poglavitni namen predloga novele zakona o lokalnih volitvah je uresničitev odločbe ustavnega sodišča iz leta 2020, ki ureja volilni spor, je v imenu predlagateljev dejal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič. Novela po njegovih besedah prinaša tudi bolj učinkovito varstvo volilne pravice, izvedba lokalnih volitev pa bo preprostejša in preglednejša, je dejal.

Zakon, katerega predlog je vlada sprejela že na začetku leta, predlaga še nekatere spremembe, vezane na volilne postopke in opravila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje