Poštni delavci preklicali stavko

Pošta Slovenije
Žiga Živulovič jr./BOBO

Pošta Slovenije je s sindikatoma poštnih delavcev in delavcev prometa in zvez dosegla dogovor. Za 17. aprila napovedane stavke tako ne bo.

Poslovodstvo Pošte Slovenije je z reprezentativnima sindikatoma v družbi, Sindikatom poštnih delavcev in Sindikatom delavcev prometa in zvez, zaključila pogajanja v sklopu socialnega dialoga, so sporočili iz omenjenega državnega podjetja. Stavke poštnih delavcev, ki je bila napovedana za 17. april, tako ne bo.

Iz Sindikata poštnih delavcev so pred dvema tednoma opozorili, da se položaj zaposlenih slabša, lastniki pa naj bi pričakovali, da se poštarji odpovedo priborjeni uskladitvi plač z inflacijo in pristanejo na znižanje števila zaposlenih.

Podrobnosti dogovora niso znane

Kakšne so podrobnosti dogovora, ni znano, v omenjenem sindikatu pa so pred pogajanji izhajali iz lanske kolektivne pogodbe o uskladitvi plač, ki bi se po njihovem izračunu morale zvišati za najmanj šest odstotkov. Tudi s tem bi sicer zaostajali za inflacijo, saj je ta lani presegla deset odstotkov.

Dogovorili naj bi se tudi o nefinančnem delu zahtev, kot je za Televizijo Slovenija povedala predsednica sindikata Dijana Kos, pa so s sporazumom zadovoljni, saj da so z njim dosegli maksimalno, kar so lahko v duhu zagotovitve socialnega miru in izboljšanje materialnega položaja zaposlenih.

O konkretnem izkupičku pogajanj ne želi govoriti nobena stran, po informacijah nacionalne televizije, pa naj bi se plačna masa zvišala za 15 odstotkov, kar zaposlenim prinaša 50 evrov višje plače ter regres v višini 1.600 evrov, še dodatne finančne ugodnosti pa jim prinaša tudi stavkovni dodatek, ki so si ga poštarji izpogajali že leta 2019.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.