Posvetovalni referendum kot bianco menica za izgradnjo JEK2?

Slovenija 10. Okt 202405:20 21 komentarjev
Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Janez Janša in Robert Golob (Foto: Aljaž Uršej)

Pred dokončno odločitvijo poslancev o posvetovalnem referendumu o projektu JEK2 duhove buri tudi referendumsko vprašanje, o katerem naj bi volilci odločali 24. novembra. Nasprotniki referenduma namreč poudarjajo, da predlagano vprašanje volilce napeljuje k temu, da podprejo najdražji projekt v zgodovini države. Pojavljajo se tudi opozorila, da je referendum bianco menica za izgradnjo JEK2. Zagovorniki referenduma te trditve zavračajo in poudarjajo, da bo dokončna odločitev o gradnji drugega bloka sprejeta šele v naslednjih letih. O čem bomo torej odločali na posvetovalnem referendumu?

Poslanci bodo na današnji izredni seji državnega zbora po pričakovanjih prižgali še zadnjo zeleno luč za posvetovalni referendum o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem.

Ker so pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o projektu JEK2 vložili poslanci vseh parlamentarnih strank z izjemo koalicijske Levice, večjih zapletov ne gre pričakovati. Prav tako je malo verjetno, da bi predlagatelji iz Gibanja Svoboda, SDS, NSi in SD v zaključni fazi potrjevanja referenduma predlagali še kakšno večjo vsebinsko spremembo.

Poleg dneva glasovanja, ki je predvideno za 24. november, se kopja med zagovorniki in nasprotniki referenduma lomijo tudi pri referendumskem vprašanju, ki se glasi: “Ali podpirate izvedbo projekta JEK2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?”

Gregorič: To pomeni, da projekt izvedeš od začetka do konca

“To referendumsko vprašanje je nekakšen politični kompromis več strank in je sugestivno. Ljudi bomo spraševali, ali so za to, da se izvede projekt JEK2, ki bo omogočal zanesljivo oskrbo z električno energijo? Kdo pa je proti stabilni oskrbi z električno energijo?” je za N1 povedal poslanec Gibanja Svoboda Miroslav Gregorič, ki bo glasoval proti referendumu.

Na zavajanja pri referendumskem vprašanju opozarja tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek. “Če bi bili pošteni do ljudi, bi jih neposredno vprašali, ali so za drugi blok jedrske elektrarne ali ne. Referendumsko vprašanje pa je zastavljeno tako, da ne moreš odgovoriti drugače kot z da,” je za N1 dejala Šetinc Pašek, ki prav tako nasprotuje referendumu.

Proti referendumu bodo glasovali tudi poslanci Levice. “Vprašanje, ali naj Slovenija zgradi drugi blok JEK, je zastavljeno zelo neposredno. Ob tem pa v podredju tudi zelo neposredno sugerira, da je to tisti vir, ki bo Sloveniji zagotavljal stabilno oskrbo z električno energijo. Ob tem je treba opozoriti, da predlagatelji niso postregli z nobenimi ekonomskimi, okoljskimi ali drugimi analizami, ki bi to trditev dokazale,” so pojasnili v Levici.

Pripombe na referendumsko vprašanje je podala tudi zakonodajno-pravna služba državnega zbora (ZPS), a je predlagatelji niso upoštevali. ZPS je namreč opozorila na to, da je vprašanje nejasno v delu, ki se nanaša na to, da bo projekt JEK2 skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo. Po mnenju ZPS gre pri tem za “interpretacijo” predlagateljev, ki ne sodi v referendumsko vprašanje.

Miroslav Gregorič
Miroslav Gregorič (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Gregorič ob tem opozarja, da referendumsko vprašanje govori o izvedbi projekta JEK2. “Izvedba pomeni, da neki projekt izvedeš od začetka do konca. Katerakoli vlada, ki bo v naslednjih letih prišla na oblast, se bo lahko sklicevala na to, da uresničuje voljo ljudstva z referenduma,” je za N1 povedal poslanec Svobode in dodal, da bi morali referendum zaradi pomanjkanja informacij o projektu preložiti za vsaj pol leta.

Avšič Bogovič: Ne bomo dokončno odločali o gradnji JEK2

Da gre pri referendumu za iskanje zelene luči za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne, so prepričani tudi v Levici, kjer projekta JEK2 v takšni obliki, kot je predlagana, ne podpirajo. “V tej zgodbi se nam dogaja novi Teš 6 na kubik, v ozadju pa je že sklenjena nenačelna koalicija med Golobovimi energetskimi krogi in energetskim omrežjem SDS,” pa opozarja Šetinc Pašek.

Vodja poslancev Svobode in predsednica parlamentarnega odbora za infrastrukturo Nataša Avšič Bogovič vse očitke zavrača. “Prva referendumska pobuda, ki jo je vložila SDS, je govorila zgolj o izgradnji JEK2. Naša skupna referendumska pobuda pa je drugačna in je načrtovana v skladu z dejstvom, da se ne bomo dokončno odločali, ali smo za izgradnjo JEK2. Pri prvem referendumskem vprašanju je bila uporabljena beseda izgradnja, pri našem pa izvedba projekta,” je za N1 dejala Avšič Bogovič.

Na vprašanje, ali ne bi bilo bolj smiselno govoriti o pripravi projekta, pa je odgovorila, da se pri referendumskih vprašanjih vedno lahko igramo s premikanjem besed. Po njenih besedah se pomisleki sicer pojavljajo predvsem pri tistih, ki menijo, da je referendum bianco menica za izgradnjo JEK2. “V tej smeri je šel predlog SDS, pri naši pobudi pa gre za to, da se na referendumu podeli mandat ljudem in podjetjem, da lahko na projektu JEK2 delajo še naprej,” je dodala nova vodja poslancev Svobode.

Nataša Avšič Bogovič (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Da posvetovalni referendum ni namenjen dokončni odločitvi o gradnji JEK2, zagotavlja tudi premier Robert Golob. Je pa predsednik vlade poudaril, da bodo poslanci Gibanja Svoboda v primeru pozitivnega izida na referendumu takoj vložili zakon o pripravi projekta JEK2, da se ne bo ponovila zgodba s projektom Teš 6. Nad pripravo zakona o JEK2 bo bdel sam predsednik vlade, ki ga bo najprej predstavil koalicijskim partnerjem, so dodali v premierjevem kabinetu.

Direktorja Gen energije na obisku pri poslancih SDS

V največji opozicijski stranki SDS so za N1 pojasnili, da je bilo referendumsko vprašanje dogovorjeno oziroma usklajeno med strankami na pobudo državnega sekretarja v premierjevem kabinetu Danijela Levičarja, na referendumu pa da bodo volilci odločali o pripravi projekta JEK2. Na pomisleke, ki se pojavljajo v povezavi z referendumskim vprašanjem, v SDS niso odgovorili.

So pa v stranki pod vodstvom Janeza Janše potrdili, da sta se na sestanku v poslanski skupini SDS konec septembra oglasila generalni direktor Gen energije Dejan Paravan in poslovni direktor tega podjetja Bruno Glaser. Zakaj srečanje z direktorjema podjetja, ki je glavni investitor v JEK2, v SDS niso pojasnili. Iz Gen energije pa so za N1 sporočili, da sta generalni in poslovni direktor GEN energije 24. septembra poslanski skupini SDS predstavila projekt JEK2. V manjši opozicijski stranki NSi, ki je prav tako pobudnica referenduma, na naša vprašanja niso odgovorili.

SD ne bo predlagala preložitve referenduma

V Gibanju Svoboda so ob tem dodatno pojasnili, da bodo volilci na referendumu odločali o nacionalni energetski prihodnosti, ki temelji na kombinaciji jedrske energije in obnovljivih virov. “Gre za energetski miks, s katerim lahko poskrbimo za popoln umik od fosilne proizvodnje električne energije, stabilno oskrbo in dostopnost električne energije vsem državljanom,” so pojasnili in dodali, da bo končna odločitev o izvedbi JEK2 predvidoma sprejeta do leta 2028.

Po pojasnilih največje vladne stranke so referendumsko vprašanje skupaj oblikovale vse štiri poslanske skupine, ki so pobudnice referenduma, torej Gibanje Svoboda, SDS, NSi in SD. “Kar zadeva izbiro besede izvedba namesto priprava projekta, smo predlagatelji želeli, da posvetovalni referendum ne odloča zgolj o pripravljalnih dejavnostih, ampak o širšem konceptu pomembne odločitve o rabi jedrske energije in s tem prihodnosti energetske oskrbe Slovenije,” so pojasnili v SD.

Matjaž Han, Meira Hot in Matjaž Nemec (Foto: Igor Kupljenik/Bobo)

V drugi največji vladni stranki ob tem pojasnjujejo, da se predlagano referendumsko vprašanje nanaša na resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, zlasti na točko, ki podpira širitev jedrskega programa s projektom JEK2. Referendumu o tem vprašanju so v SD naklonjeni, ker menijo, da bo omogočil preverjanje širše podpore projektu JEK2 in prispeval k doseganju konsenza glede prehoda v nizkoogljično družbo.

Kot je mogoče slišati, naj bi sicer poslanci SD pred dnevi razmišljali, da bi vložili dopolnilo, s katerim bi predlagali preložitev referenduma. Razlog za to naj bi bili pomisleki, da javnost ni dovolj dobro obveščena o vseh vidikih projekta JEK2, a naj bi si v SD nato premislili in amandmaja ne bodo vložili. Edino odprto vprašanje tako ostaja, ali bo poleg poslancev Levice, Gregoriča in Šetinc Pašek tipko proti upal stisniti še kdo od poslancev Svobode, SDS in NSi.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje