Potekel še en rok pri pogajanjih: sindikati zdaj lahko zaostrujejo aktivnosti

Slovenija 13. Sep 202407:55 4 komentarji
Vlada in sindikati javnega sektorja podpisali dokument o usklajenosti
Finančni minister Klemen Boštjančič (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Z današnjim dnem se izteka še en rok v pogajanjih za javni sektor. Ker dogovora o reformi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij še ni, nekateri sindikati s 13. septembrom dobivajo pravico do ločenih pogajanj. Obenem je 13. september datum, do katerega so se sindikati zavezali, da ne bodo zaostrovali aktivnosti.

Finančni minister Klemen Boštjančič je v izjavi za medije ob robu četrtkovega vrha koalicije poudaril, da absolutno ostaja cilj, da se v nov plačni sistem vstopi s 1. januarjem 2025. Druge možnosti sploh ne vidi.

Na ponedeljkovem sestanku ožjih pogajalskih skupin vlade in sindikatov so se po njegovih besedah tako dogovorili za več kot deset srečanj, ki so na različnih nivojih potekala ta in bodo še naslednji teden s ciljem, da stališča čim bolj zbližajo in s paketom predlogov pridejo na vlado na eni ter na organe sindikatov na drugi strani.

Boštjančič je pojasnil, da je cilj, da do konca septembra čim bolj zbližajo stališča. Da bi bili vsi zadovoljni, pa je nemogoče, je dodal. Po njegovi oceni so sicer v pogajanjih prišli zelo daleč. “V nekaterih točkah smo pravzaprav prišli do konca, seveda nas pa ta in naslednji teden čaka še veliko dela,” je dejal.

Zahtevna bo tudi operativna izvedba. Po dogovoru pogajalcev mora namreč nov plačni zakon skozi DZ, treba pa bo sprejeti še vrsto novih kolektivnih pogodb in podzakonskih aktov, prav tako morajo vsi organi ustrezno prilagoditi svoje informacijske sisteme, je pojasnil minister. Po njegovi oceni časa za dogovor tako ni veliko, saj morajo imeti pristojni organi vsaj od dva do tri mesece časa za prilagoditev.

Dogovor “hkrati blizu in daleč”

Vodja ene od pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je za STA potrdil, da delo intenzivno poteka v okviru delovnih skupin, pogajanj za stebre, krovna pogajalska skupina pa se znova sestane v ponedeljek in še teden za tem. “Upajmo, da bo delo v relativno kratkem času pripeljalo do zaključka teh pogajanj, glede na to, da se v bistvu čas izteka, če želimo, da je nov plačni sistem uveljavljen s 1. januarjem 2025,” je dejal za STA.

Na ponedeljkovi seji krovne pogajalske skupine bodo po njegovih besedah predmet predvsem vprašanja, povezana z novim zakonom, in dogovor o nadaljnjem delu, ki naj bi pripeljal do zaključka pogajanj.

Na vprašanje, kako daleč so še od dogovora, je odgovoril, da so “hkrati blizu in daleč”. “Ogromno dela je bilo narejenega, ogromno stvari je usklajenih, je pa dejstvo, da nekatere stvari ostajajo odprte, zaenkrat tudi na stebrih, in dokler ni celota taka, da je sprejemljiva za vse, seveda še nismo na cilju,” je dejal.

Počivavšek ni želel napovedovati, kdaj bi lahko bila pogajanja končana. “Delo intenzivno poteka. Zaenkrat kaže, da se vse strani trudijo, da do dogovora pride, in samo upamo lahko, da bo do dogovora prišlo čim prej,” je dejal.

Da si uspešnega konca pogajanj želi čim prej, je po četrtkovem vrhu koalicije dejal tudi premier Robert Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje