Kras: intenziteta požara manjša kot leta 2022, a nevarnosti ni konec

Slovenija 18. Jul 202416:51 > 18:06 0 komentarjev

Informacija, da je danes spet zagorelo na Krasu, je posula sol na rano, ki se še ni zacelila. Ravno pred dnevi sta namreč minili dve leti od uničujočih požarov, ki so za vedno spremenili podobo našega Krasa. Za kakšen požar gre tokrat in ali se zgodovina ponavlja?

Kras si še ni popolnoma opomogel po uničujočih požarih, ki so divjali pred dvema letoma, zdaj pa spet gori na območju Trstelja.

Z ognjeno stihijo, ki po površini obsega okoli 140 hektarjev, se je ves dan borilo več kot 250 gasilcev, pomagali so jim med drugim tudi pripadniki Slovenske vojske, civilne zaščite in zavoda za gozdove in drugih služb. Pomoč iz zraka sta jim do 18. ure nudili letali za gašenje air tractor, helikopterja Slovenske vojske in policije pa na terenu ostajata do večera. Zaradi slabosti je bila zdravniška pomoč nudena trem gasilcem.

Kot je na popoldanski novinarski konferenci povedal vodja intervencije Simon Vendramin, je na severni strani Trstelja odprta še ena večja linija, a da jo bodo med večerom in nočjo poskušali omejiti. Naročili so tudi satelitske posnetke, zato da bodo imeli boljši pregled na pogorelo površino, ki jo bodo spremljali še v naslednjih dneh.

Stjenkova planinska koča in oddajnik RTV Slovenija, ki so ju dopoldne ogrožali ognjeni zublji, nista več ogrožena. Po besedah Vendramina pa drugih nevarnosti ali ogroženosti za zdaj ni. Popoldne so sicer gasilci izvedli tudi manjšo evakuacijo ovac.

Intenziteta tokratnega požara je po besedah Vendramina bistveno manjša kot leta 2022, a je opozoril na nepredvidljivosti. “Lahko se zgodi neki dogodek in pride do širitve požara. Vendar domačini so navajeni požarov in vedo, kako ukrepati,” je dodal.

Gašenje na terenu otežuje velika vročina

Gasilci iz severnoprimorske regije bodo ob pomoči gasilcev iz Gorenjske, Notranjske in osrednje Slovenije – skupno naj bi jih bilo na terenu do 350 – ponoči poskušali požar omejiti in ga zaustaviti.

Podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Marko Adamič je izrazil upanje, da jim bo požar uspelo pod nadzor spraviti do večera, saj pričakujejo dodatne sile. Kot je dejal, bi se požar, če ne bi bilo učinkovitega odziva, pomoči letal za gašenje ter helikopterjev policije in Slovenske vojske, razširil še mnogo bolj. Pojasnil je, da so letala za gašenje velika dodana vrednost, posebej ker gre za neprehoden teren. Gašenje na samem terenu sicer otežuje tudi velika vročina. Po njegovih besedah pričakujejo pomoč iz zraka do konca vidnega dela dneva, ponoči pa gasilce čaka “mukotrpno” delo, zalivanje požara oziroma požarišč. Računajo, da bi širjenje požara lahko ustavili. Se pa zavedajo, da so tudi kritične točke, kjer jim požar lahko uide izpod nadzora.

Na kraju je tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je v izjavi za javnost ocenil, da je “zadeva sedaj nekoliko pod kontrolo”, pri čemer je dodal, da lahko ogenj zaradi vetra in vročine ponovno vzplamti. Tudi zato Poklukar poziva ljudi, naj ne hodijo v bližino požarišč. Stanje je nevarno ne le zaradi samega ognja, ampak tudi zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki so na tem območju posejana še iz prve svetovne vojne. Prav tako je pozval ljudi k strpnosti na cestah, saj bo te dni zaradi prihoda na intervencijo veliko gasilskih in drugih ekip, obenem pa se obeta eden prometno najbolj obremenjenih koncev tedna zaradi dopustov. “Sistem civilne zaščite deluje,” je še ocenil minister Poklukar.

Meni, da je Slovenija letos odpornejša proti požarom v primerjavi z letom 2022, še posebno v luči aktivacije novih letal air tractor in novega policijskega helikopterja. Minister za notranje zadeve je tudi v stalnem stiku s predsednikom vlade Robertom Golobom in ga obvešča o aktivnostih policije. Minister Poklukar je dejal še, da je oddajnik na Trstelju, kjer imajo različne službe telekomunikacijske naprave, zaenkrat zavarovan, ni pa še rešen. Pojasnil je tudi, da slovenska policija šele preiskuje, ali je bil na delu požigalec. Poudaril je, da preiskava še ni zaključena.

Šestan: Upam, da bo požar čim prej pod nadzorom

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je spomnil, da en helikopter Slovenske vojske in en helikopter slovenske policije pomagata pri podobnih nalogah v Makedoniji. Ko so se odločali, ali gredo čez vikend na pomoč v Makedonijo, so razmišljali tudi o tem, kaj bo, če se nam zgodi, kar se nam je zgodilo. “Ocena je bila, da so air tractorji tista zmogljivost, ki nam omogoča takojšen in kvalitativno ogromen odziv in sedaj se je to tudi pokazalo in dokazalo. Tudi ta trenutek je ocena na terenu, da potrebe po tem, da bi helikopterja iz Makedonije umikali v Slovenijo, ni. To oceno bomo vsak dan ažurirali,” je napovedal. Spomnil je tudi na pomoč, ki jo je Makedonija nudila Sloveniji v lanskih ujmah.

Poveljnik sil Slovenske vojske Boštjan Močnik je dodal, da je bila vojska aktivirana po načrtu Vihra, ta trenutek pa izvaja podporo civilni zaščiti po segmentih logistične podpore, gašenju iz zraka, na razpolago pa imajo tudi več vojakov v pripravljenosti, če se bo izkazala potreba po fizični pomoči na lokacijah gašenja tudi v prihodnje.

“Upam, da bo požar čim prej pod nadzorom,” je poudaril poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, ki je še povedal, da je zelo zadovoljen z dosedanjim delom ekip.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!