Požar na tržiški šoli se je začel na strešni sončni elektrarni, škoda milijonska

Slovenija 10. Jun 202414:36 4 komentarji
požar na šoli
Posledice požara na strehi (Foto: OBČINA TRŽIČ)

Po požaru, ki je prejšnjo sredo zajel Osnovno šolo Bistrica pri Tržiču in popolnoma uničil več učilnic, so se učenci vrnili k pouku.

Učenci Osnovne šole Bistrica pri Tržiču so se po sredinem požaru danes vrnili k pouku. Z nujnimi sanacijskimi deli in reorganizacijo pouka so poskrbeli, da bodo lahko učenci normalno zaključili šolsko leto. Občina Tržič medtem bije bitko s časom, da bi bila obnovitvena dela končana do začetka septembra.

Po sredinem požaru so v četrtek in petek intenzivno čistili šolo in okolico, potekala je kriminalistična preiskava, na pogorišču so bili tudi preiskovalci Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Za čiščenje šole je poskrbela Komunala Tržič skupaj z učitelji. “Šola je bila tako v petek bolj ali manj že počiščena, streho pa smo zavarovali s folijo,” je danes za STA pojasnil tržiški župan Peter Miklič.

Potem ko je vseh 367 učencev v četrtek in petek ostalo doma, so se danes vrnili v šolo. Pred tem so opravili meritve, ki niso pokazale prisotnosti nevarnih snovi. Učilnic razredne stopnje požar ni zajel, zato je bilo treba prostore le prezračiti in so po skupni oceni varni za uporabo, učilnice na predmetni stopnji pa v celoti ostajajo zaprte, saj nekateri prostori zahtevajo temeljito obnovo.

požar na šoli
Posledice požara na strehi (Foto: OBČINA TRŽIČ)

Za učence predmetne stopnje zato pouk poteka v drugih učilnicah in telovadnici. Ravnateljica Dina Pintarič je starše učencev pred ponovnim prihodom v šolo tudi prosila, naj se z otroki doma pogovorijo o tem, da je del šole gradbišče in je zadrževanje tam nevarno ter prepovedano.

Škoda je velika

S prilagoditvijo dela v šoli bodo poskrbeli, da bodo izpeljali še zadnja dva tedna pouka v tem šolskem letu, do začetka prihodnjega šolskega leta pa župan upa, da bo obnova šole končana. Gre sicer za precejšnjo bitko s časom. “Plus je, da so pred nami počitnice, ampak izziv je, kako začeti graditi v manj kot enem mesecu, kar je v naši državi skoraj misija nemogoče,” je na birokratske ovire opozoril župan.

Pojasnil je, da sedaj preučujejo možnosti, kako kar najbolje in najhitreje začeti obnovo. Da bi postopki tekli čim hitreje, danes zavarovalnica ocenjuje škodo, občina pa se glede ocene škode pogovarja tudi s potencialnimi gradbinci. Grobe ocene škode se gibljejo od pol milijona do milijon evrov. Na občini pa bi radi imeli natančnejšo oceno, preden bi na četrtkovi seji občinskega sveta odločali o prerazporeditvi proračunskih sredstev.

Požar na osnovni šoli v Tržiču
Foto: Tržič TV

Ta teden pričakujejo tudi potrditev Zavoda za gradbeništvo Slovenije, da je šola statično še vedno varna. “Šele potem sploh nekako lahko začnemo načrtovati obnovo,” je pojasnil župan. Kot je povedal, bo vsekakor potrebna celotna zamenjava ostrešja, močno poškodovanih je šest učilnic, prav tako bo treba sanirati napeljavo.

Čaka jih tudi odločitev, kaj v prihodnje s sončno elektrarno na strehi na šole, kjer se je začel požar. Zakaj je zagorelo, še ni znano in s tem tudi ne, kakšna bi bila morebitna nevarnost nadaljnje uporabe sončne elektrarne. Ta je bila sicer na šoli postavljena že leta 2012 in je v zasebni lasti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje