Požar pod Poreznom obvladali, a v tleh še vedno tli

Slovenija 02. Sep 202411:58 0 komentarjev
požar pod poreznom
Foto: Marko Tušar/PGD Bukovo-Zakojca

Na pobočju Porezna v tolminski občini, kjer je v soboto zagorelo, so gasilci in zračne sile požar obvladali. V tleh sicer še vedno tli, vendar dima in ognja ni mogoče videti. Na območju ostaja požarna straža.

Na težko dostopnem terenu pod Poreznom na območju Občine Tolmin, kjer je v soboto popoldne zagorelo, so razmere trenutno pod nadzorom, je za STA danes povedal generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin.

Tla sicer še vedno tlijo, vendar dima in ognja ni. “Težko govorimo o tem, da je požar pogašen, saj v koreninskem delu še vedno tli. Dogajanje nadzirajo in odpravljajo morebitna lokalna žarišča. Tako bo vse dotlej, dokler ne pride do poštenega deževja,” je povedal Behin. Kot je dodal, območje nadzirajo tudi z dronom, stanje pa je za zdaj mirno.

V soboto pozno popoldne je spet zagorelo na težko dostopnem terenu pod Poreznom na območju Občine Tolmin. Gasilci so požar deloma pogasili, akcijo pa so nadaljevali v nedeljo, tudi ob podpori treh letal air tractor in helikopterja Slovenske vojske.

Na tolminski strani pobočja Porezna, sicer najvišjega vrha Idrijsko-cerkljanskega hribovja, je zagorelo že v petek, in sicer je ogenj zajel okoli pol hektara težko dostopnega terena. Požar je najverjetneje sprožila strela. Akcije gašenja, tudi ob zračni podpori, je tako potekala že v petek, v soboto malo čez 17. uro pa je na območju spet zagorelo.

Od sobote je sicer zaradi dolgotrajnega vročega in suhega vremena na Primorskem razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, požarna ogroženost pa se bo ob napovedanem nenavadno vročem začetku meteorološke jeseni vsaj še nekaj dni stopnjevala tudi drugod po državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!