Požar v Palomi pogašen, gasilcem pri naporni intervenciji precej pomagal dež

Slovenija 11. Jun 202407:33 > 13:29 0 komentarjev
Paloma požar
Foto: Posnetek zaslona/Jernej Lebar/Faebook

Požar v tovarni Paloma je gasilcem ponoči uspelo pogasiti, požarna straža pa bo na območju tovarne ostala tudi čez dan. Intervencija je bila težavna, saj je gorelo v zgornjem nadstropju. Po besedah predsednice prostovoljnega gasilskega društva Paloma Sladki Vrh Valentine Ošlovnik pa je precej pomagal dež. Med gašenjem se je poškodoval eden izmed gasilcev.

Ponoči je gasilcem uspelo pogasiti požar v tovarni papirja Paloma v Sladkem Vrhu, kjer je včeraj okoli 18. ure zagorelo v zgradbi skladiščnega oddelka ali arhiva za vzorčne eksponate papirja, je za STA povedala poveljnica civilne zaščite Občine Šentilj in predsednica PGD Sladki Vrh Valentina Ošlovnik. Priče naj bi povedale, da je pred izbruhom ognja nekaj počilo.

Intervencija je bila po besedah Ošlovnik težavna. Gorelo je namreč v zgornjih nadstropjih, gasilci so morali vstopiti peš, tisti del tovarne pa je bil brez elektrike. “Imeli smo zelo veliko težavo z zagotavljanjem tega, da se ogenj ni razširil na druge objekte, ker tam bi imeli še malo več težav, ker je bilo še več gorljivega materiala notri. Tako da smo se dejansko štiri ure mučili s tem, da ni prišlo do preskoka ognja,” je dejala Ošlovnik.

Velike težave so jim med gašenjem delale zelo visoke temperature, je dodala. Poleg tega je bila streha zelo nestabilna, saj je kovinska. “Gasilci so pričali, da že dolgo niso kaj čutili tako vročega kot tu. Zato je uničene ogromno opreme, od visokih temperatur in ostrih predmetov so pokale cevi, tudi steklo je pokalo in komaj smo prebili kovinsko streho, da smo sploh lahko prišli do žarišč, da smo lahko gasili,” je opisala.

Že zvečer jim je požar uspelo omejiti, a so se nato ognjeni zublji znova razplamteli. Ogenj so nato pogasili okrog polnoči. “Precej je pomagal dež. Odprli smo streho, in ko je močno deževalo, je stvari v stavbi namočilo. Tako gasilcem ni bilo treba vsega prekopati na roke in gasiti celotnega požarišča,” je Ošlovnik opisala razmere. Ko je bil ogenj pogašen, je bil preostanek noči večinoma miren, občasno so še opazili dim. Po informacijah Policijske uprave Maribor se je med gašenjem poškodoval eden izmed gasilcev.

Podjetje Paloma en dan po požaru
Podjetje Paloma dan po požaru (Foto: BOBO)

Na intervenciji je sodelovalo približno 130 gasilcev vseh prostovoljnih društev iz domače občine Šentilj, na pomoč so priskočili še iz sosednje občine Pesnica ter gasilska brigada iz Maribora. Tudi gasilci iz sosednje Avstrije iz Cmureka in Feldbacha so prišli pomagat z mobilno postajo za polnjenje jeklenk. Sprva so namreč jeklenke vozili polnit v Maribor, kar je gasilce stalo veliko časa.

Škoda za zdaj še ni ocenjena, uničeno je ostrešje in dve nadstropji. Ogled kraja požara in ugotavljanje vzrokov še poteka, po nestrokovni oceni pa je nastalo za okoli pet milijonov evrov škode, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Požarna straža pa bo na območju tovarne ostala tudi danes čez dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!