V Triglavskem narodnem parku še vedno gori: gasilci čakajo na prvi večji dež

Slovenija 26. Avg 202414:39 3 komentarji
požar na Komarči
Foto: Gorska reševalna služba Bohinj/Facebook

Bohinjski gorski reševalci in gasilci so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske v nedeljo znova prekopavali in zalivali požar, ki ga je sredi avgusta na Komarči zanetila strela. Danes gašenja ne bodo nadaljevali, saj to ni potrebno. Še naprej bodo razmere nadzirali z dronom in počakali na dež, ki bo dokončno pogasil požar.

Gorski reševalci Gorske reševalne službe Bohinj so v okviru načrtovanega pregleda požarišča, ki ga opravljajo vsakih nekaj dni, v nedeljo zjutraj ugotovili, da se je gozdni požar ponovno razvil. Z dronom so opazili, da se z roba požarišča ponovno kadi, termovizijska kamera pa je pokazala temperature od 80 do 100 stopinj Celzija, je za STA pojasnil poveljnik štaba Civilne zaščite Občine Bohinj Dušan Pfeifer.

Zaprosili so za pomoč helikopterja, ki je pet gorskih reševalcev in štiri gasilce prepeljal na kraj dogajanja. Izkazalo se je, da situacija ni tako slaba kot sredi prejšnjega tedna. Tlelo je na manjši površini, območje pa so prekopali in ga zalili. Pri tem jim je pomagala posadka helikopterja Slovenske vojske, ki je vodo iz Bohinjskega jezera na požarišče odvrgla osemkrat, gasilci in gorski reševalci pa so robove dodatno namočili z gasilskimi brentačami.

Kot je povedal Pfeifer, danes požarišča ne bodo dodatno zalivali. Čez dva dni bodo z dronom znova preverili stanje. Na ta način bodo požarišče nadzirali, dokler požara ne bo v celoti pogasil prvi večji dež. Gre namreč za talni požar, kakršen se širi pod podrastjem in po kraških pojavih, kjer lahko kljub gašenju z vodo tli dlje časa.

Požar na pobočju Komarče naj bi sredi avgusta zanetila strela. 15. avgusta so mimoidoči na relaciji Črno jezero-Komna zaznali vonj po dimu, zato so gorski reševalci in gasilci tisti dan pobočje Komarče temeljito pregledali, a sledi o požaru niso zaznali.

Prejšnji torek pa so naključni pohodniki znova zaznali dim. Termovizijska kamera na dronu je pokazala veliko anomalijo, zato se je začelo gašenje, ki se je nadaljevalo tudi v sredo. Pri tem sta poleg helikopterja pomagala tudi air tractorja. Naslednje dni so požarišče nadzirali z občasnimi pregledi z dronom, ki je nato v nedeljo pokazal, da se je požar znova razvil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje