Poziv vladi, naj prekliče vabilo izraelski političarki na Blejski forum

Slovenija 26. Avg 202409:53 9 komentarjev
Cipi Livni
Foto: PROFIMEDIA

Gibanje za pravice Palestincev in Solidarnostni odbor za svobodno Palestino sta danes vlado pozvala, naj prekliče vabilo izraelske političarke Cipi Livni na Blejski strateški forum. Civilnodružbeni gibanji nekdanji izraelski zunanji ministrici očitata uničevanje Gaze, vlado pa opozarjata, da z vabilom podpira nezakonite politike Izraela.

Cipi Livni je bila med letoma 2006 in 2009 zunanja ministrica ter podpredsednica izraelske vlade. Med napadi na Gazo decembra 2008 in januarja 2009, v katerih so izraelske sile v 22 dneh ubile najmanj 1.166 Palestincev in uničile domove več kot 100.000 ljudi, je bila tudi članica izraelskega vojnega kabineta, sta v izjavi izpostavili podpisani skupini.

Nevladniki opozarjajo, da je Livni vojaško operacijo sooblikovala in podpirala ter s tem sodelovala pri uničevanju palestinske enklave. Kmalu po začetku vojne v Gazi oktobra lani je tudi izjavila, da Izrael ni odgovoren za civiliste, ki jih izraelska vojska ubije na območjih, s katerih je zahtevala, da se odstranijo, sta spomnili organizaciji. Livni je bila po prepričanju podpisanih pomembna sooblikovalka izraelskih nezakonitih politik prilaščanja palestinskih ozemelj.

V luči tega sta Gibanje za pravice Palestincev in Solidarnostni odbor za svobodno Palestino vlado in zunanje ministrstvo pozvali, naj prekličeta vabilo Livni na Blejski strateški forum. “Vabilo Livni v času, ko je Izrael sredi deset mesecev trajajoče genocidne vojne v Gazi, je politično dejanje, s katerim Vlada Republike Slovenije izraža aktivno podporo nezakonitim izraelskim politikam zadnjih desetletij, vključno s trenutnim izvajanjem genocida,” sta opozorili.

“Blejski strateški forum naj bi odražal prizadevanja Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov. Če ne boste umaknili vabila izraelski političarki Cipi Livni, bo to jasen signal, da je uradna politika Republike Slovenije diplomatska podpora državi kršiteljici mednarodnega prava ter odkrito sprejemanje in zagovor normalizacije genocida,” sta še dodali.

Livni naj bi sicer na forumu, ki bo potekal 2. in 3. septembra, sodelovala na panelu o Gazi, kjer bo med drugim govorila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje