Poziv vladi, naj zviša RTV prispevek: “Apel je namenjen prekinitvi živčnosti”

Slovenija 26. Jun 202418:11 > 18:39 24 komentarjev
RTV SLO
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Svetniki Radiotelevizije Slovenije pozivajo vlado, naj v prihodnjem letu za 10 odstotkov zviša RTV prispevek. Če jim bo vlada prisluhnila, bi tako prihodnje leto prispevek z 12,75 evra lahko zvišali na okoli 14 evrov. Delna uskladitev prispevka z rastjo stroškov je po besedah svetnika Tadeje Trohe osnovni pogoj za načrtovanje bližnje in daljne prihodnosti, saj je občutek stabilnosti predpogoj za dobro delovanje in ustvarjanje boljših vsebin.

Svet Radiotelevizije Slovenije (RTVS) poziva vlado, naj RTV prispevek uskladi z inflacijo. Prispevek je namreč nespremenjen od leta 2012 in za gospodinjstva znaša 12,75 evra. Svetniki vladi predlagajo, naj ga poviša za 10 odstotkov na okoli 14 evrov mesečno.

Apel je namenjen prekinitvi živčnosti o RTVS in začetku pogovora o njegovi usodi, je na novinarski konferenci povedal svetnik Tadej TrohaŽe ob konstituiranju Sveta RTVS pred letom dni, so njegovi člani opazili, da se je RTVS znašel v resni krizi. V poletnih mesecih so svetniki, tako Troha, poskrbeli za minimalno stabilizacijo, povišanje RTV prispevka pa so pustili ob strani. Vlada lahko namreč najkasneje do 1. septembra spremeni RTV prispevek za največ 10 odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi.

“Če zaupamo predstavnikom vlade, je del razlogov za odlašanje tudi ideja o temeljitejši spremembi financiranja. Tudi mnogi svetnice in svetniki se pridružujemo stališčem, da je razvoj RTVS neločljiv od vzpostavitve sodobnejšega sistema financiranja,” je rekel Troha in nadaljeval: “Pa vendar, obet sistemske spremembe – ki je bil pred letom dni videti celo bolj realen kot danes – ne odpravi dejstva, da v danem trenutku prihodnosti še ni.”

Svetnik je spomnil tudi na visoko inflacijo. “Odlašanje uskladitve z inflacijo ni znak vztrajanja pri viziji boljšega javnega medijskega servisa. Nasprotno, je ravnanje, ki otežuje, morda celo blokira njen razvoj. Nasprotovanje očitno razumni rešitvi ne prinaša le realno vse manjših prihodkov, temveč sproža razumljive frustracije tako pri zaposlenih kot pri vodstvu zavoda.” Delna uskladitev prispevka z rastjo stroškov je po njegovih besedah osnovni pogoj za načrtovanje bližnje in daljne prihodnosti, saj je občutek stabilnosti predpogoj za dobro delovanje in ustvarjanje boljših vsebin.

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici Predsednik sveta RTVS Goran Forbici
Foto: Nejc Žagavec/Bobo
Foto: Nejc Žagavec/BOBO

“Tak majhen narod potrebuje javno televizijo.”

V. d. predsednica uprave Natalija Gorščak pa je spomnila, da prebivalci za 12,75 evra naročnine dobijo po tri nacionalne radijske in televizijske programe ter po dva lokalna radijska in televizijska programa. Na spletu jim je na na voljo na tisoče oddaj, ki jih lahko gledajo kjerkoli po Evropi. Prav tako RTVS pripravlja posebne programe za otroke in mladino, ima simfoničen in big band orkester ter dva pevska zbora.

Spomnila je na besede predsednice Nataše Pirc Musar na predvečer dneva državnosti, da prihajajo čudni časi. Po besedah Gorščak RTVS skrbi tudi za oddajniško mrežo, ki je del kritične infrastrukture, ki bi jo potrebovali v času vojne. “Tak majhen narod, kot je slovenski, potrebuje javno televizijo. Ta je v Evropi temelj demokracije, bolj kot je razvita javna televizija, bolj je demokratičen narod,” je rekla.

Gorščak je še poudarila, da so v stiku z ministrstvo za kulturo in drugimi predstavniki oblasti ter se dogovarjajo tudi o spremembi zakona o RTVS.

Želijo si, da bi vlada odločitev sprejela do 15. julija. Predsednik sveta Goran Forbici je poudaril, da je to minimalno povišanje, ki ga RTVS potrebuje, da bi zadihal. Primerjal je, da 1,27 evra predstavlja pol kave v Ljubljani. Spomnil je, da so socialno najšibkejši oproščeni plačevanja RTV prispevka.

Ljudska iniciativa Glas upokojencev pa je med novinarsko konferenco javnega zavoda prebrala poziv predsedniku vlade Robertu Golobu in vladi za ukinitev plačevanja RTV prispevka, poroča STA. Pozvali so k izgradnji nove oblike javnega zavoda s programom, ki bo sprejemljiv za veliko večino gledalcev. Če se bo prispevek zvišal in program ostal nespremenjen, bodo prišli z zahtevami po končanju agonije na RTVS na ulico, so zagrozili.

Pavel Rupar
Foto: Nejc Žagavec/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje