Pozor, žabe na cesti: kje in kako jim lahko pomagate

Slovenija 10. Mar 202309:13 0 komentarjev
selitev žab
Žiga Živulović jr./BOBO

Toplo vreme in dežne kaplje so iz hibernacije predramili dvoživke, ki so se odpravile na pot proti vodi. Tam se bodo razmnoževale, prostovoljci z vseh koncev države pa jim hitijo pomagati pri prečkanju nevarnih prometnic. Kje in kako lahko sodelujete? Kateri so obvezni pripomočki?

“Mi štirje smo danes prenesli več kot 700 žabic, večini smo rešili življenje,” so zapisali v društvu Žverca, ki je skrbnik spletne strani Pomagajmo žabicam, žabe pa rešuje na območju Hraš pri Smledniku. “Najbolj bodo potrebovale našo pomoč prav zdaj, v prihodnjih dveh tednih. Prostovoljci, prosim, pridite pomagat, če le lahko. Ne čakajte vikenda, ne čakajte suhega vremena,” so pozvali ljudi.

Selitev dvoživk je namreč v polnem teku. Žabe, krastače in pupki zapuščajo svoja prezimovališča, da bi prišli do vode, kjer poteka razmnoževanje in odlaganje mresta, torej jajčec. A dvoživke morajo, da bi prišle do cilja, prečkati ceste, pri tem pa pod avtomobilskimi kolesi po podatkih društva Žverca pristane tudi polovica lokalnih populacij.

Zato društva po vsej državi prostovoljce pozivajo, naj se jim pridružijo pri reševalnih akcijah. Tako imenovane črne točke, kjer lahko pomagate, so označene na zemljevidu. Tam najdete tudi informacije, na katero lokalno društvo se lahko obrnete.

selitev žab
Žiga Živulović jr./BOBO

V društvu Žverca svetujejo, da v primeru, da sami veste za lokacijo v domačem kraju, kjer dvoživke prečkajo cesto, je najboljše pomagati kar tam. “V opozorilo voznikom kraj, kjer boste prenašali dvoživke, ustrezno označite z opozorilnimi trikotniki.”

Dvoživke naj prostovoljci poberejo nekaj metrov pred cesto in jih nežno položijo v vedro, pravijo v društvu. “Nesite jih vsaj nekaj deset metrov stan od ceste na travnik ali v gozd in jih nežno stresite iz vedra. Na vsaki posamezni lokaciji boste brez težav videli, v katero smer potujejo dvoživke. Ko se dvoživke začnejo vračati iz mlake nazaj v gozd (to boste opazili že proti koncu spomladanske akcije), jih pustite, da cesto prečkajo oziroma jih ne nosite nazaj proti mlaki. Dvoživke takrat ne potujejo več v parih in so hitrejše, ker tudi ne nosijo mresta, zato jim pri selitvi nazaj ni treba pomagati.”

Da bi rešili žabe, občina zaprla cesto

Občina Kranj bo danes in jutri (10. in 11. marca) v primeru dežja med 19. in 23. uro zaprla cesta severno od Bobovških jezerc in skozi gozdiček ob jugozahodnem robu Brda, nato sledijo še reševalne akcije čez cesto pod Joštom. “S prenašanjem dvoživk čez cesto v času spomladanskih selitev pomembno prispevamo k varstvu dvoživk, ki so zelo pomemben del ekosistema in prispevajo k njegovi uravnoteženosti. Dvoživke uravnavajo številčnost žuželk, polžev in pajkov, s katerimi se hranijo. Na njihovem jedilniku se tako znajdejo tudi komarji in vrste, ki ljudem povzročajo škodo na vrtovih in poljih,” so zapisali.

Akcije pod Joštom bodo potekale med 18. in 20.30 uro, točne datume bo občina objavila na svoji spletni strani. “Še posebej vabljeni otroci, ki bodo lahko v živo spoznali dvoživke in za spomin dobili odsevne trakove,” so k reševanju povabili svoje občane.

Udeležence pozivajo, naj imajo s sabo svetilke (najbolje čelne), vedro, s katerim bodo dvoživke prenašali, oblečeni naj bodo v oblačila z odsevnimi trakovi, če želijo, imajo lahko na rokah tudi rokavice iz lateksa. “Ne pozabite na nepremočljivo obutev in oblačila, saj imajo dvoživke rade dež in jih je takrat največ,” so še sporočili.

“Vozniki, zmanjšajte hitrost”

Organizatorji akcij po vsej državi voznike pozivajo, naj zaradi prostovoljcev (tudi otrok) in dvoživk na kritičnih prometnicah, zmanjšajo hitrost. Notranjski park je z upravljalcem ceste Cerknica – Grahovo zagotovil dodatne opozorilne znake, pomagal je tudi pri postavitvi varovalnih ograj, ki bodo dvoživkam preprečile prehod na cesto, prostovoljcem pa olajšale delo.

selitev žab
Notranjski park

Predstavniki Notranjskega regijskega parka ugotavljajo, da je stanje populacije, ki se seli s Slivnice na območje Cerkniškega jezera, kritično. “Zato so vsake roke dobrodošle, da pomagajo pri ohranjanju teh živali in s tem tudi Cerkniškega jezera.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!