Prebežniki s čistilno akcijo na Viču: “Ploskali in čestitali so nam”

Slovenija 08. Jun 202415:49
Migranti na čistilni akciji na Viču
Foto: Miha Blažič - N’Toko

Več deset prebežnikov si je zjutraj nadelo zaščitne rokavice, v roke vzelo vrečke za smeti in se odpravilo na čistilno akcijo po ljubljanskem Viču. Z odpadki so napolnili skoraj ves kombi, odzivi mimoidočih pa so bili izjemno pozitivni. "Čestitali so nam, nas pozdravljali, hupali in nam ploskali," je za N1 povedal Miha Blažič N'Toko iz Ambasade Rog, ki je akcijo skupaj s člani tudi organizirala.

Ideja, da bi očistili Vič, se je rodila že pred časom, ko so na enem od sestankov prebežniki predlagali, da bi se lahko aktivirali, je za N1 pojasnil aktivist Miha Blažič – N’Toko iz Ambasade Rog, ki beguncem med drugim zagotavlja pravno in socialno podporo.

“Izbrali smo termin med vikendom, ko večina članov ni v službi, priskrbeli material, se zjutraj dobili in šli v akcijo,” pravi. Po njegovih besedah se je zbralo okoli 50 ljudi, nekateri bivajo na Kotnikovi, nekateri status že imajo in živijo v zasebnih nastanitvah, večina pa jih je bila iz azilnega doma na Viču.

“Z Viča je največ fantov in so nekako čutili, da bi se te lokacije lotili najprej. Smeti smo pobirali vzdolž Tržaške, pod vsemi mostovi in nadvozi,” pravi Blažič,

Sprva so bili zaradi napetega ozračja, ki trenutno vlada v družbi, celo malce v dvomih in se spraševali, kakšni bodo odzivi ljudi. “V tem predvolilnem času je vzdušje drugačno in begunci to čutijo. V preteklih tednih je bilo toliko negativnega poročanja, zavajanja in napačnih percepcij, ki so jih ljudje dobili, da je vsakodnevne nestrpnosti do beguncev veliko več; recimo tudi pri iskanju stanovanj. Vidi se, da so ljudje bolj nastrojeni kot sicer.”

Migranti na čistilni akciji na Viču Migranti na čistilni akciji na Viču
Foto: Miha Blažič - N’Toko
Migranti na čistilni akciji na Viču Migranti na čistilni akciji na Viču
Foto: Miha Blažič - N’Toko

Po besedah Blažiča ljudje denimo napačno razmišljajo, da prebežniki ne delajo. “Večina prosilcev za azil se takoj, ko dobi dovoljenje za delo, zaposli. In moteče je, da ljudje nanje gledajo kot na neke vrste kriminalce in parazite, medtem ko gredo begunci vsak dan v službo, trdo garajo in živijo v slabih pogojih.”

In čeprav so se v Ambasadi Rog spraševali, kakšni bodo v luči trenutnih napetosti odzivi mimoidočih na veliko skupino temnopoltih ljudi, ki hodi po Viču, so bile skrbi odveč. “Čestitali so nam, nas pozdravljali, hupali in nam ploskali. Neverjetno pozitivno je bilo, zato smo iz čistilne akcije prišli kar nekako napolnjeni.”

Z odpadki, ki so jih odpeljali na odpad, so napolnili skoraj celoten kombi, Blažič pa napoveduje, da ni izključeno, da bodo akcijo še ponovili ali na Viču ali pa na katerem drugem predelu prestolnice.