Prebolevnikom vlada ponovno skrajšala pogoj PCT z osmih na šest mesecev

Koronavirus 11. Sep 202119:25 > 13. Sep 2021 12:16 0 komentarjev
PCT aplikacija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Če je vlada prebolevnikom bolezni covid-19 pogoj PCT na začetku tedna podaljšala na osem mesecev, je v danes sprejeti spremembi odloka dolžino statusa prebolevnika ponovno skrajšala na šest mesecev.

Spomnimo, da je vlada na dopisni seji preteklo soboto sprejela odlok, ki je prebolevnikom bolezni covid-19 potrdilo za izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) podaljšalo s šest na osem mesecev.

V odloku, ki je v veljavo stopil ta ponedeljek, je pisalo, da je črka P izpolnjena, če osebe razpolagajo z:

  • dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 240 dni,
  • oziroma z dokazilom o prebolelosti in dokazilom o cepljenju, s katerim dokazujejo, da so bili v obdobju, ki ni daljše od 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepljeni z enim odmerkom cepiva. Odlok je v veljavo stopil v ponedeljek, 6. septembra.

Po petih dneh vnovična sprememba veljavnosti P

Danes, torej le pet dni po začetku veljavnosti spremenjenega odloka, pa je vlada na dopisni seji sprejela nov odlok, v katerem med drugim piše, da prebolevnik pogoj PCT izpolnjuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni.

To pomeni, da pogoj P ne velja osem, temveč ponovno le šest mesecev.

Zaradi nejasnosti, ki so ob tem nastale, smo se obrnili na ministrstvo za zdravje, kjer so nam potrdili, da pogoj P velja šest mesecev. Zakaj so se le v nekaj dnevih zgodile spremembe, nam na ministrstvu ni uspelo izvedeti. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pa je za N1 pojasnil, da edini razlog za spremembo veljavnosti vidi v tem, da je v večini Evrope standard prebolelosti določen s šestimi meseci. “Ali povedano drugače: Če bi potovali v Nemčijo s potrdilom, starejšim od šestih mesecev, bi vas na meji obrnili nazaj,” je za N1 povedal Krek.

Nov odlok, ki bo v veljavo stopil v sredo, močno širi pogoj PCT. Tega bodo morali za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi zaposleni v vseh podjetjih – javnih in zasebnih – ter samostojni podjetniki. Obveznost pogoja PCT pa je vlada razširila tudi na uporabnike skorajda vseh dejavnosti in storitev, kot so pošte, bencinski servisi, trgovine z oblačili, pohištvom, tehničnim blagom …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!