Pred nami buren dan: pričakujte intenzivne nalive in nevihte

Slovenija 02. Okt 202404:40 0 komentarjev
Deževje
Deževje (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenijo je ponoči doseglo burno vremensko dogajanje, ki bo čez dan zajelo večji del države. "Pričakujte intenzivne nalive," opozarjajo meteorologi. Najhuje bo na zahodu in jugu države, kjer svarijo pred zastajanjem padavinskih voda in zemeljskimi plazovi. Ciklon se bo nad državo zadrževal več dni, padavine bodo spremljale nevihte, ponekod tudi močan veter. Temperature se bodo zaradi hladne fronte občutno spustile. Arso je izdal več opozoril.

Naslednjih nekaj dni bo vremensko zelo pestrih. Sloveniji se je z zahoda približal ciklon, ki prinaša intenzivnejše padavine, vmes bodo tudi nevihte. Počasi se bo pomikal proti jugovzhodu, nestabilno vremensko dogajanje pa bo nad državo vztrajalo vse do petka.

Bo napovedih bo najhuje na zahodu države. Do popoldneva bo dež zajel večino države – kot je včeraj za N1 napovedal meteorolog agencije za okolje (Arso) Andrej Velkavrh, se bodo padavine širile v pasu od Julijskih Alp in Karavank. V tem delu države lahko danes pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.

“Na jugu države bo precej izrazit maksimum padavin na območju Snežnika, ki ga jugozahodni veter običajno razširi proti Kočevskemu, včasih tudi proti Beli krajini in deloma Dolenjski. V tem predelu bo padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, ob lokalnih nalivih lahko tudi več,” je za N1 pojasnil Velkavrh.

Krak močnejših padavin bo še v pasu proti Koroški oziroma Savinjskim Alpam, kjer naj bi po napovedih vremenoslovcev padlo med 30 in 60 litrov dežja na kvadratni meter.

Ne le dež, tudi mrzlo bo

Ne le padavine, danes zvečer bo Slovenijo dosegla še hladna fronta in dodatno ohladila ozračje.

Če bomo danes čez dan povečini države še namerili nekje od 15 do 21 stopinj Celzija, se bo jutri segrelo le do 12 stopinj, napoveduje Arso.

S spustom temperatur se bo spustila tudi meja sneženja, ki bo jutri na okoli 1.500 metrih nadmorske višine.

Večina Slovenije oranžna: dež bodo spremljale nevihte in močan veter

Zaradi obilnega dežja je agencija za okolje od srede opoldne do noči na četrtek za velik del Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo. “Glavnina padavin bo padla v manj kot 12 urah,” opozarjajo.

Vremensko opozorilo za sredo
Vremensko opozorilo za sredo (Foto: ARSO)

Na zahodnem delu države ter v osrednji in jugovzhodni regiji velja oranžno opozorilo pred dežjem. “Močne so izdatnejše padavine, vodotoki lahko poplavljajo. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo,” opozarjajo na Arsu. Najhuje bo v drugi polovici dneva. V severovzhodni Sloveniji velja rumeno opozorilo pred dežjem.

Arso v primeru poplavljanja vodotokov in zastajanja padavinske vode prebivalcem svetuje, naj iz nižjih prostorov umaknejo hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti ter naj izklopijo elektriko, plin in vodovod.

Po celi državi velja tudi rumeno opozorilo pred nevihtami, na Dolenjskem, Gorenjskem in Obalno-kraškem pa tudi opozorilo pred vetrom. Ob morju se bo krepil jugo, drugod bo zapihal jugozahodnik, popoldne pa postopno severni veter.

“Ne zadržujete se na potencialno nevarnih mestih. Bodite pozorni na bližajoče se nevihtne oblake,” opozarjajo na Arsu.

Tudi Geološki zavod Slovenije svari, da bo danes in jutri zaradi deževja povečana možnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!