Buren prehod hladne fronte: “Situacija ne bo tako nedolžna, kot je sprva kazalo”

Slovenija 28. Jul 202405:05 > 12:05 0 komentarjev
Supercelična nevihta
Fotografija je simbolična. (Foto: Alen Milavec /BOBO)

Nedelja bo vroča, ponekod se bo ogrelo vse do 35 stopinj. Popoldne pa se nam bo od severa bližala hladna fronta, ki bo nekaterim krajem lahko prinesla tudi močnejše nevihte. Kje bodo najbolj verjetne?

Jutro je bilo povsod jasno s prijetnimi temperaturami od 15 do 20 stopinj Celzija, le na severozahodu je bilo bolj sveže in okoli 13 stopinj.

Dopoldne se je hitro segrelo, dan bo povsod vroč, temperature pa bodo zlasti v južni polovici Slovenije lahko presegle 35 stopinj Celzija. Nekaj manj jih bo na severu, kjer se bo sredi dneva oblačnost že začela povečevati. Po 14. uri bodo v hribovitih predelih nastale prve plohe in nevihte, ki bodo nato v naslednjih urah zajele predvsem kraje ob meji z Avstrijo in dele osrednje Slovenije, proti večeru pa se bodo širile proti jugu in vzhodu.

Kot poroča portal Neurje.si, situacija ne bo tako nedolžna, kot je sprva kazalo. Obstaja možnost krajevnih neurij, ponekod bo lahko padala tudi toča. Sicer pa bodo nevihte večinoma minile v znamenju nalivov in okrepljenega vetra severne ali severovzhodne smeri. Na jugu Primorske neviht glede na izračune meteoroloških modelov ne bo.

Meteorologi agencije za okolje (Arso) so skoraj za vso Slovenijo, razen za jugozahodni del, zaradi neviht prižgali oranžno vremensko opozorilo.

Za ponedeljek zjutraj za sever države na Arsu še napovedujejo nekaj oblačnosti s kakšno ploho, nato pa se bo povsod razjasnilo. Najvišje temperature bodo v notranjosti spet okoli 30 stopinj Celzija. Do petka nato kaže na sončno in vse bolj vroče vreme.

Možnost za padavine in manjšo osvežitev se v osrednji Sloveniji poveča od petka naprej, na Primorskem pa se bo vročina nadaljevala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!