Pred nami vremensko pester dan: vročino bodo prekinile močne nevihte

Slovenija 18. Avg 202404:45 0 komentarjev
vreme oblaki
Foto: Tina Kosec/Bobo

Pred nami je vremensko pester dan. Vročinski val bo namreč prekinila fronta, ki bo nevihte že zjutraj prinesla nad zahodni del Slovenije. Te se bodo postopoma razširile nad večji del države in se nadaljevale tudi v noči na ponedeljek.

Letošnje poletje nam je doslej prineslo dva izrazita vročinska vala. Prvega prejšnji mesec, večinoma med 8. in 19. julijem, ter sedanjega, ki se je na Primorskem začel že v začetku meseca, v večini krajev pa 9. avgusta. Ta se zdaj bliža koncu, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Nedelja bo deloma jasna s spremenljivo oblačnostjo. Krajevne plohe in nevihte bodo na zahodu možne že zjutraj, čez dan pa bodo postopno zajele večji del Slovenije in se nadaljevale tudi v noč na ponedeljek. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 stopinj Celzija.

Ker bo ozračje in tudi morje precej pregreto, k nam pa bo v višinah pritekal postopno bolj vlažen in nekoliko hladnejši zrak, bodo danes izpolnjeni pogoji za nastanek razmeroma močnih neviht. Napovedi skupne količine padavin v celotnem padavinskem dogodku se sicer še vedno spreminjajo, za zdaj pa kaže, da jih bo največ v jugovzhodnem delu Slovenije.

Arso je zaradi neviht in visokih temperatur celotno državo obarval v rumeno, na Primorskem pa zaradi požarne ogroženosti velja oranžno opozorilo.

Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V ponedeljek se bo z dotokom hladnejšega zraka v spodnjih plasteh ozračja labilnost ozračja nekoliko zmanjšala, a ob krajevnih plohah in nevihtah se bodo še vedno lahko pojavljali močnejši nalivi, napovedujejo vremenoslovci. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. V torek dopoldne bo pretežno oblačno, predvsem v južni in osrednji Sloveniji bo še deževalo.

Kljub osvežitvi v prvi polovici tedna pa se poletje še ne bo poslovilo, že v torek popoldne se bo delno razjasnilo, v sredo pa bo znova sončno in topleje, napoveduje Arso.

Močnejše poslabšanje vremena pričakujejo tudi na Hrvaškem. Po besedah meteorologa Nikole Vikić-Topića pričakujejo močne nalive, lokalno tudi hudourniške poplave, predvsem v krajih ob obali, kjer se lahko pojavijo tudi vodne trombe. V Istri in notranjosti Hrvaške je možna tudi toča. Nestabilno vreme bo vztrajalo še v ponedeljek in torek. Meteorolog je za Dnevnik Nove TV ob tem posebej pozval vse, ki se bodo danes odpravili na pot, naj to storijo v jutranjih urah, pa tudi, naj se ljudje izogibajo aktivnostim na prostem. Poleg ozračja se bo ohladilo tudi morje.

Kakšno vreme nas čaka med 21. in 26. avgustom?

Od srede do nedelje bo v višinah k nam dotekal postopno nekoliko toplejši in razmeroma suh zrak, napovedujejo vremenoslovci z Arsa. Prevladovalo bo sončno in postopno spet bolj vroče vreme. Ob koncu tedna bodo najvišje temperature verjetno malo nad 30 stopinj Celzija. Nato se nakazuje nova osvežitev, a je napoved še negotova.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!