Pred nami še en vroč dan. Osvežitev se je spet zamaknila

Slovenija 15. Avg 202401:00 0 komentarjev
Foto: Denis Sadiković/N1

Pred nami je še en dan v avgustovskem vročinskem valu, ko bodo temperature po večini krajev po Sloveniji precej presegle 30 stopinj Celzija. Osvežitev, ki se je nazadnje nakazovala za nedeljo, se je spet nekoliko zamaknila.

Obeta se pretežno jasen dan z možnostjo posameznih neviht, ki bodo predvsem popoldne lahko nastajale v notranjosti države. Kaže, da jih bo manj kot v sredo. Temperature bodo tudi danes v večjem delu Slovenije precej presegle 30 stopinj Celzija, ponekod bi lahko namerili tudi okoli 36 stopinj.

Toplotna obremenitev bo čez dan še vedno visoka, na Primorskem bo ob suši vztrajala velika požarna ogroženost.

V petek in soboto bo še sončno in vroče, v nedeljo pa je že večja možnost za nastanek krajevnih ploh in neviht. Osvežitev, ki se je sprva nakazovala prav za nedeljo, bo zdaj večji del Slovenije zajela šele v ponedeljek, ko naj bi bilo tudi največ padavin. A kot je za N1 v sredo dejala Veronika Hladnik Zakotnik z Agencije RS za okolje (Arso), bodo temperature padle le malo pod 30 stopinj.

Tudi zato meteorologi ne pričakujejo močnejših neurij. “Bolj burne dogodke bi pričakovali, če bi se ohladilo za 10 ali 15 stopinj Celzija. Takrat bi pričakovali večja neurja,” je dejala Hladnik Zakotnik.

Po napovedih Arsa bo sicer že v torek spet topleje, temperature bodo nato vztrajale okoli 30 stopinj Celzija. Še bodo možne krajevne padavine, napoved pa je za zdaj še nekoliko negotova, opozarjajo.

Ob visokih temperaturah zraka zelo toplo ostaja tudi morje. V Kopru se je tako v preteklih dneh nekajkrat ogrelo nad 30 stopinj Celzija. Rekorde ob tem dosega celotno Sredozemsko morje. Več o tem pa v članku Sredozemsko morje “vre”: povprečna temperatura najvišja v zgodovini meritev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!