Predobro, da bi bilo res: obljubljajo šestmesečno Urbano za 2 evra

Slovenija 27. Sep 202411:09 0 komentarjev
Prevara s skrito naročnino
Foto: Posnetek zaslona/Facebook

Na družbenem omrežju Facebook se širi nova prevara. V njej prevaranti obljubljajo šestmesečno Urbano (kartico za uporabo ljubljanskega javnega prevoza) za zgolj dva evra, vendar drobni tisk razkrije, da gre za prevaro s skrito naročnino, ki vas stane 28 evrov na mesec.

Na Facebooku se je pojavila nova vrsta prevare s skrito naročnino. Tokrat profil Javni prevoz Ljubljana obljublja polletno Urbano za zgolj dva evra. V objavi je zapisano, da je to ekskluzivna ponudba za prebivalce Ljubljane ob praznovanju 95-letnice Ljubljanskega potniškega prometa.

Na prevaro so opozorili v nacionalnem programu ozaveščanja o informacijski varnosti Varni na internetu. Kot opozarjajo, moramo pri vpisovanju kontaktnih podatkov vedno biti pozorni na drobni tisk. V tem primeru ta razkriva, da se za ponudbo skriva skrita naročnina v višini 28 evrov na mesec.

Odjava od naročnine pri tovrstnih prevarah nikoli ni enostavna. Če ste vnesli podatke kreditne kartice in so vam začeli obračunavati naročnino, čim prej kontaktirajte ponudnika storitve in zahtevajte takojšen preklic naročnine ter povrnitev že izplačanih zneskov. Če niste prepričani, na katero storitev ste se naročili, na bančnem izpisku preverite prejemnika spornih transakcij ter poiščite njegovo spletno stran. Na njej poiščite kontaktne naslove oziroma navodila za preklic naročnine. Večina ponudnikov ima možnost kontakta prek elektronske pošte ali telefonske številke.

Če se s ponudnikom ne boste mogli dogovoriti glede vračila izplačanih zneskov, se lahko še obrnete na banko in podate finančno reklamacijo (t. i. chargeback zahtevek). V skrajnem primeru lahko tudi prekličite kreditno kartico, še navajajo pri Varni na internetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!