Predsednica DZ: Če je do nakupa prišlo zaradi klica Tini Gaber, to ni prav

N1 video 25. Jul 202405:40 26 komentarjev

Ob polovici mandata je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič za N1 odgovarjala na številna vprašanja o politiki, svojem delu, državnem zboru in Gibanju Svoboda, med drugim pa je spregovorila tudi o aktivnostih Tine Gaber. Komentirala je namreč tudi vladno odločitev za nakup helikopterjev za nujno medicinsko pomoč, ki je sledila kmalu po klicu premierjevi partnerici iz radijskega studia.

Predsednica državnega zbora iz vrst Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič je ob začetku parlamentarnih počitnic v pogovoru za N1 odgovarjala tudi na vprašanja o delovanju partnerice predsednika vlade Roberta Goloba.

Radijski voditelj Denis Avdić je namreč konec maja gostil reševalca Roberta Sabola, ki je govoril o velikih težavah s helikoptersko nujno pomočjo v Sloveniji, kjer se že leta nič ni premaknilo. Ob koncu pogovora je Avdić v programu v živo poklical Tino Gaber in jo vprašal, ali lahko kaj reče svojemu partnerju, torej premierju.

Ta ga je dala kar na telefon, po klicu pa so se takoj zadeve začele premikati. V le dveh tednih je imela vlada že pripravljen sklep o nakupu dveh namenskih helikopterjev za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči in ga še isti teden – tik pred evropskimi volitvami – tudi sprejela.

Urško Klakočar Zupančič, ki se je s Sabolom o tem pogovarjala že večkrat, še pred parlamentarnimi volitvami 2022, smo zato vprašali, ali se ji zdi to, kar je naredila Tina Gaber, pravi način za urejanje stvari v pravni državi.

Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio
Foto: Jan Gregorc/N1

“Če je do odločitve o nakupu helikopterjev prišlo zaradi tega telefonskega klica, to verjetno ni prav,” je odvrnila in spomnila, da si je več poslancev prizadevalo, da se helikopterska nujna pomoč uredi. Pisali so številne poslanske pobude, tudi sama je postavila ustno poslansko vprašanje. “Zelo sem vesela, da bo Slovenija rešila ta problem, da bomo dobili helikopterje, namenjene za reševanje življenj,” je dodala.

Kaj bi si Klakočar Zupančič v takšnih primerih želela v prihodnje, pa v posnetku na vrhu članka.

Celoten pogovor s predsednico državnega zbora bomo na N1 objavili ta konec tedna, v njem pa je med drugim razkrila tudi, ali meni, da je referendum o njeni noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki ga napoveduje SDS, dopusten, o čem se pogovarja z nekdanjo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ali podpira “mirovno misijo” madžarskega premierja Viktorja Orbana, ali se je njen odnos s premierjem spremenil in ali bo na naslednjih volitvah še kandidirala za Gibanje Svoboda. Soočili smo jo tudi s posnetki njenega vodenja sej državnega zbora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje